Obnova židovských památek

2. leden 2011

Židovská komunita v České republice věnuje velkou péči památkám, které vlastní. Činí tak již mnoho let. Zamyšlení nad souvislostmi této činnosti připravil ing. Mojmír Malý.

Obnova a údržba židovských památek. Pro jednoho marná snaha a zbytečné utrácení peněz, pro které by se dalo nalézt lepší využití. Pro druhého jedna ze základních funkcí, které musí židovské instituce zajišťovat. Pro někoho spíše nadšenecká a za určitých okolností tolerovaná činnost. Pro jiného zásadní projev sounáležitosti s vírou a tradicemi.

Při hledání důvodů, proč je třeba usilovat o obnovu a zachování židovských památek, by se ovšem dalo odpovědět i jinak: Vyjadřuje se tak úcta k předchozím generacím. Viditelně se uchovává připomínka předků. Památky mají navíc obohacují vědění, jsou zdrojem cenných údajů. Například epitafy na náhrobcích představují v mnoha případech jedinou dochovanou informací o příslušnících zaniklých židovských obcí.

V oblasti péče o židovské památky jsou u nás nejaktivnější Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v České republice. Židovská obec v Praze založila již v roce 1998 zvláštní nadaci, čímž zaručila finanční prostředky na pravidelnou péči o své památky. Federace židovských obcí v České republice zase o dva roky později zřídila neziskovou organizaci Nadační fond obětem holocaustu, jejímž prostřednictvím financuje přibližně 150 svých památkových objektů.

Fond židovských památek je ovšem mnohem větší. Jenom ve vlastnictví Židovské obce v Praze, spravující území přibližně poloviny České republiky, se nachází 180 židovských hřbitovů, 31 synagog a mnoho menších, převážně hřbitovních staveb. Tak jako všechny židovské objekty v zemi utrpěly nacistickou okupací, další škody přinesl poválečný komunistický režim. Samotné hřbitovy pak představují souhrnnou plochu 50 hektarů, patří k nim na 100 000 náhrobků a více než 30 km obvodových zdí.

Černovice u Tábora - židovský hřbitov

Činnosti spojené s vlastní obnovou a správou židovských památek svěřily Židovská obec v Praze i Federace židovských obcí v České republice pracovníkům akciové společnosti Matana, účelového zařízení pražské židovské obce. Je tak koncepčně a dlouhodobě zajišťována obnova nesmírně početného fondu židovských památek u nás, což svým způsobem nemá v evropském měřítku obdoby.

Za léta cílevědomého úsilí se stav mnoha židovských památek zlepšil oproti předchozímu stavu k nepoznání. S ohledem na jejich množství a omezené finanční možnosti však bude trvat ještě mnoho let, než bude tato obnova uspokojivě završena. O konkrétních projektech a aktuálním stavu jednotlivých židovských památkových objektů se lze dozvědět prostřednictvím internetu na adrese: www.pamatky.kehilaprag.cz.

autor: Mojmír Malý
Spustit audio