O kráse a významu Kostelního Vydří

22. srpen 2009

Poutní místa mají zvláštní atmosféru a jsou svědky křesťanské kultury národa. Jedním z takových míst je i Kostelní Vydří, kam poutníci míří už dlouhých 300 let. A 100 let tam působí karmelitáni.

Mezi nejvýznamnější katolická poutní místa Evropy patří Santiago de Compostela, Lurdy nebo Fatima. Ve Svaté zemi je to Betlém nebo Jeruzalém. U nás Velehrad, Svatý Hostýn, Svatá Hora nebo Stará Boleslav. Je jich ale mnohem víc a určitě stojí za to je navštívit. Třeba jako právě Kostelní Vydří nedaleko Dačic, jak říká karmelitán Gorazd Cetkovský.

"To poutní místo existuje už 300 let, ale jedinečné je tím, že od roku 1908 tam působí komunita karmelitánů. My jsme si to připomněli a letošní výročí 300 let nám dává možnost se znovu nad tím zamyslet."

Když se blížíte k dnešní poutní svatyni od Dačic, jedete nebo jdete prakticky po rovině, kdežto při cestě od Telče, případně z obce Kostelní Vydří vás čeká stoupání do vršku. Není to sice takový výstup jako na horu Karmel, ale pořádně se u toho zadýcháte. A proč se někdy používá název Kostelní Vydří a někdy Mariánské Vydří?

" Vesnice samotná i klášter se nachází v obci, která se jmenuje Kostelní Vydří. Mariánské Vydří je takový poetický název, který se snažil prosadit jeden z těch kněží, který tam působil na sklonku 18. století. Velmi to místo miloval a podporoval a když uspořádával knihovnu, která tehdy čítala asi 2300 svazků, tak jako ex libris do knih nechal vepsat, že to je knihovna v Mariánském Vydří."

A Mariánské Vydří dostala název i kniha, kterou teď vydalo Karmelitánské nakladatelství a jejímž autorem je právě Gorazd Cetkovský. Jak říká, kniha má kořeny ve dvou výstavách, které můžete v Kostelním Vydří vidět.

"Ten materiál, který se použil při přípravě těch výstav, jsme potom trochu zestručnili a použili jak text, tak fotografické materiály do knižní podoby, aby se informace dostaly k co nejširšímu okruhu zájemců."

Poutní místo s karmelitánským klášterem v Kostelním Vydří určitě stojí za návštěvu. V chrámu uvidíte kromě jiného krásný obraz Panny Marie s dítětem, zahrady u kláštera dostaly parkovou úpravu a projít se můžete i po křížové cestě.

"Já jsem na tom poutním místě prožil několik let svého života a když se tam dnes vracím, tak se opakovaně setkávám s tím, že lidé, kteří tam přicházejí, a to i lidé nevěřící, jsou osloveni krásou toho místa, atmosférou nejenom kostela, ale také celého areálu, kde se hezky snoubí krása architektury s krásou přírodní a s takovým klidem, který je nám lidem v dnešní době hodně vzácný."

V Kostelním Vydří tak můžete prožít chvíle ztišení, modlitby, ale také setkání s ostatními anebo si tam můžete jen tak vydechnout a odpočinout.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu