Nový život časopisu Vedem z terezínského ghetta

27. únor 2011

V minulém pořadu jsme vám představili nevšední projekt studentů pražského gymnázia Přírodní škola. Podrobně se seznámili s dějinami ghetta v Terezíně, a zejména s autory poloilegálně vydávaného časopisu „Vedem“: Mladými, umělecky nesmírně talentovanými židovskými chlapci, kteří za války v převážné většině zahynuli. V pražské Městské knihovně jim studenti gymnázia Přírodní škola věnovali tento měsíc komponovaný pořad. Nabídl vhled do činnosti dnešních mladých lidí, jejichž projekt se dále rozvíjí.

Po mnoha měsících, kdy jsme sledovali osudy chlapců deportovaných v terezínském ghettu, jsme stále naléhavěji toužili více upozornit na jejich život, práci a památku.

Prvním krokem k tomu se stala spolupráce s občanským sdružením Stolperstein, které stojí za projektem „Kameny zmizelých“. V červnu loňského roku jsme tak vložili pamětní dlažební kostku do chodníku před domy, kde až do deportace za druhé světové války žili pozdější šéfredaktor terezínského časopisu „Vedem“ Petr Ginz a mladý básník Hanuš Hachenburg. V návaznosti na to jsme si začali dopisovat s Petrovou sestrou paní Chavou Pressburger, žijící v Izraeli: O jejím nesmírně talentovaném bratrovi, holokaustu, ale i naší škole a dalších plánech.

Prvním z nich bylo vytvoření webové stránky časopisu „Vedem“. Děti i učitelé přepisovali rukou psané články z archivu a patnáctiletý Matouš během několika měsíců web vytvořil. Na jeho stránkách je možno najít nejzajímavější texty z časopisu „Vedem“ včetně vyprávění o životě a samosprávě v terezínském chlapeckém domově jedna. Shromážděné texty ale nabízejí i prohlídku někdejšího terezínského ghetta prostřednictvím interaktivní mapy a reportáží, které tehdy kluci napsali. Díky velkorysé podpoře Památníku Terezín je možno na našem školním webu najít i skeny všech stránek časopisu „Vedem“.

Logo

Web jsme spustili 1. prosince loňského roku na adrese www.vedem-terezin.cz. Dva dny nato dorazil na návštěvu naší školy Jiří Brady. Po válce našel nový domov v Kanadě, ale v Terezíně jako chlapec prožil více než dva roky a na tvorbě časopisu „Vedem“ se podílel. Dopoledne s ním bylo silným zážitkem. Nejen tím, že jsme se mohli setkat s jedním z někdejších terezínských kluků, ale i zajímavou premiérou. Pan Jiří totiž přinesl noty Hašlerovy písně, na jejíž melodii byla zpívána hymna chlapecké samosprávy „Škid“. A tak jsme si ji společně, pravděpodobně poprvé po 66 letech, zazpívali.

Další část projektu sledovala loni osudy a tvorbu Hanuše Hachenburga. Hloubka jeho veršů nás stále více fascinovala a naším snem bylo všechny jeho básně shromáždit a vydat knižně.

Logo

Se studenty Filipem a Danem jsme se pohroužili do detailního studia časopisu „Vedem“ v archivu Malé pevnosti a list po listu pátrali po Hanušových básních. Pro náš nápad se podařilo získat i skvělé lidi z nakladatelství Baobab a Marii Rút Křížkovou, takže během léta byly texty připraveny. Tehdy přišel i nečekaný e-mail ze Spojených států. Paní Ruth Adelman v něm psala, že její otec byl Hanušův bratranec a našemu projektu nesmírně fandí. V polovině prosince pak Hanušova sbírka nazvaná „Hned vedle bílá barva mráčků“ konečně vyšla.

A projekt pokračuje dál. Během letošního ledna skupina studentů vyrobila loutky a nacvičila Hanušovu hru „Hledáme strašidlo“. Další tým zhudebnil Hanušovu báseň „Dětem“. A v únoru jsme se sešli se všemi příznivci a dobrodinci v Městské knihovně v Praze.

Nevíme, co je ještě před námi. Cítíme ale, že mnohé z toho, co při naší návštěvě Terezína před dvěma roky začalo, pokračuje svou vlastní cestou. Příběh hledání dobra, světla a přátelství totiž nikdy nekončí, jen pokračuje v dalších generacích. Je nám opravdovou ctí, že i my jsme jeho součástí.

Autor je učitelem Přírodní školy. Zde najdete jeho první článek na téma "Studenti gymnázia Přírodní škola představí život a tvorbu chlapců z KT Terezín"

autor: tif
Spustit audio