Nové útočiště pro jeden z nejvzácnějších druhů goril

1. květen 2008

Cross River gorily (odborně označované také jako Gorilla gorilla diehli neboli gorily nížinné nigerijské) jsou ve světě skoro raritou. Nyní mají novou naději. Od počátku dubna jsou chráněny v nové záchranné stanici v Kamerunu. Oznámila to kamerunská vláda.

Cross River gorily patří ke kriticky ohroženému poddruhu. Jejich počty se uvádí jen ve stovkách. Podle dostupných informací posledních 250 zástupců tohoto druhu zápasí o přežití na 11 územích v Kamerunu a Nigérii. Komunita 20 goril bude mít nyní nový domov v záchranné stanici Kagwene, která byla oficiálně otevřena 3. dubna. Jakožto specializované zařízení pro gorily nížinné nigerijské by měla přispět ke zvýšení počtu těchto kriticky ohrožených goril. Oznámil to kamerunský předseda vlády Ephraim Inoni.

S Cross River gorilou jste se na našich stránkách už mohli setkat. K tomuto poddruhu se řadí námi adoptovaná gorilí samice Nyango, která jako jediná Cross River gorila žije v záchranné stanici v Limbe. Tyto gorily nejsou vzácné jen kvůli velmi nízkým počtům, ale i stravovacími návyky. Patří mezi nejsevernější a nejzápadnější poddruh goril. Vzhledem k rozdílným podmínkám v těchto oblastech je jejich strava různorodější než strava goril nížinných, které se vyskytují v typově podobných lokalitách. Jsou přizpůsobivější, dokáží vegetovat v různých oblastech - přes lesy nížinné a horské až po pusté pastviny.

Studiem Cross River goril se od roku 1997 zabývala zooložka Jacqueline Sunderland-Grovesová. Podílela se na založení ochranářské společnosti Wildlife Conservation Society, která do oblasti Kamerunu pravidelně vysílá výzkumné týmy. Jak prohlásila pro National Geographic, záchranná stanice Kagwene je jedním z hlavním ochranářských úspěchů. Dává naději tomuto silně ohroženému poddruhu.

K počinu ochranářů založit novou stanici se vyslovil i Richard Bergl, kurátor ochrany přírody v zoo v Severní Karolíně. Podle něj jsou všechny prostory speciálně určené pro Cross River gorily velmi důležité, neboť každý jedinec hraje roli při zachování celého druhu.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení