Nové přírůstky v Národním parku Bwindi

22. březen 2008

Pozorovat gorily zblízka může většina z nás jen přes sklo pavilonu zoologické zahrady. Výhodou je to, že smíme tyto tvory sledovat v podstatě neomezeně dlouho. Stačí si jen koupit vstupenku. Jaké ale asi je potkat se s gorilami tváří v tvář v jejich přirozeném prostředí? Cesta do afrických pralesů není tak jednoduchá jako návštěva zoo, avšak nutno říci, že už není zdaleka nemožná. Ani přes náročnou a nákladnou výpravu však ještě není zaručeno, že k setkání opravdu dojde. Ugandská správa divočiny (Uganda Wildlife Authority) se proto nyní snaží tuto pravděpodobnost zvýšit. Počet skupin v Národním parku Bwindi posílila o další dvě rodiny.

Mnohé cestovní kanceláře už dnes nabízejí tzv. gorilla tracking, zájezd po stopách gorilích skupin. Cílovou destinací jsou africké národní parky s habituovanými (na přítomnost lidí zvyklými) gorilami horskými. Jednou z takových lokalit, kde je možné pozorovat gorily ve volné přírodě, je právě Národní park Bwindi.

Zájem o tuto atrakci se v posledních letech zvýšil natolik, že do Bwindi proudí denně stále více a více turistů. Všichni touží prožít alespoň pár minut v přítomnosti zvířecích velikánů. Vzhledem k tomu, že příjmy z ekoturismu v důsledku pomáhají zlepšit ochranu goril ve volné přírodě a také poskytují zaměstnanost místních obyvatel, rozhodli se ochranáři Uganda Wildlife Authority atraktivitu parku ještě zvýšit. Do NP Bwindi, který hostí polovinu světové populace horských goril, přesunuli další dvě skupiny.

Tyto gorily pocházejí z oblastí Kisoro a Kabale, kde se kolem vůdčích samců před mnoha lety utvořily rodinné tlupy. Každá z nich čítá kolem 20 jedinců. Nyní se dostaly do Bwindi k dalším 4 habituovaným skupinám. A kolik goril se tedy na tomto území vyskytuje? Jak informoval Český rozhlas Leonardo, podle posledního sčítání v dubnu loňského roku se ukázalo, že populace horských goril zde narostla od roku 2002 o 6 %. Počty v národním parku se tak zvýšily z původních 320 na 340 goril. A vida, dnes už jich je díky nově příchozím rodinám zas o něco víc.

Další oblastí, která se chlubí habituovanými gorilami, je Park National des Volcans. Ten se proslavil hlavně tím, že zde od roku 1967 působila známá ochránkyně goril Dian Fosseyová. Z důvodu nebezpečí z občanských válek v Kongu byl ale dlouhou dobu uzavřen. Opět zpřístupněn byl až v roce 1999.

Posledním místem výskytu těchto goril je Národní park Mgahinga. Zde žije méně početná skupina, která se navíc často stěhuje přes hranice do Konga. I proto se správci parku snaží turisty nalákat také na obdivuhodnou krajinu, která se pyšní například třemi sopkami.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení