Čím jsme to žili

Čím jsme to žili… (8. část – díl 2.)

20. únor 2014

…před 25 lety? – I v této části návratu do 8. únorového týdne roku 89 zamíříme do zahraničí. Zatímco americký prezident navštívil v únoru Peking, Československo obnovilo činnost svého generálního konzulátu v Šanghaji. O tom hovoří zpráva Rozhlasových novin.

V domácích vodách se však začaly dít znepokojivé věci. Začala jednat justice. A to ve věcech obžalob, jimž byli vystaveni někteří z účastníků demonstrací, ke kterým došlo uprostřed ledna tohoto roku v Praze během tzv. „Palachova týdne“. Před soudem stanula Jana Petrová, Stanislav Penc, Petr Placák, Jana Šternová, Alexandr Vondra a další. Tento proces se konal u obvodního soudu pro Prahu 2.
To obvodní soud pro Prahu 3 měl souběžně jiné sousto k řešení. Rozhodoval totiž o vině a trestu pro Václava Havla.
Ve vztahu k této události stojí za to poslechnout si nejen zpravodajskou informaci o procesu, ale také komentář, který připravila Dagmar Čermáková.

Václav Havel

A na závěr jednu zprávu z kultury (abychom zachovali tradiční strukturu běžného zpravodajství, které povětšinou události z kultury klade až na závěr, pokud je neopomíjí vůbec.) Tato zpráva zachycuje udělení Řádu Vítězného února (kdy jindy by se měl udělovat, jsme přece stále v třetím únorovém týdnu…málokdo si však v tu chvíli uvědomil, že jde o historicky poslední udílení těchto řádů!) jedné z osobností českého hudebního světa.

Dva skladatelé-Jiří Pauer (v popředí), Bedřich Smetana (v pozadí)
autoři: Jiří Hubička , Tomáš Bělohlávek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.