Čím jsme to žili

Zbrojní harašení a Majakovskij Čím jsme to žili - 12

19. březen 2014

Co nás obklopovalo před 25 lety? Zbrojní harašení zaznívalo z obou stran rozděleného světa. O tom vypovídají první dvě zvukové zprávy, které výmluvně dokumentují odlišné vnímání tzv. „západního“ postoje vůči zbrojení a postoje „východního“. Poslechnete-li si obě zprávy vzápětí po sobě, pochopíte, jak odlišné ono vnímání ve světle propagandistické žurnalistiky bylo. Na jedné straně vlk, na druhé beránek. A jak s tím souvisí Majakovskij? Vlastně nijak – jen tím, že i o něm přišla ve stejném březnovém týdnu zpráva z bývalého Sovětského svazu.

Příměr k vlku a beránkovi je přirozeně nadsázkou. Na druhou stranu – a to bez nadsázky – je třeba si uvědomit, že taktika, kterou po Reaganovi převzal a prohluboval americký prezident George Bush starší v boji proti východnímu světu, byla taktika „uzbrojení“. Tehdejší pád dominance sovětského impéria byl nepochybně vyvolán ekonomickými problémy, do nichž se Sovětský svaz dostal ve snaze držet se Spojenými státy ve zbrojení krok. V tom je třeba také hledat hlavní příčinu toho, že se jako domeček z karet začaly hroutit i režimy satelitních států, tedy i režim náš. Zbrojní harašení Spojených států a následné zhroucení dominance Sovětského svazu sehrály v našem vývoji podstatnější roli, nežli všechny demonstrace, které se odvinuly na Václavském náměstí.

Americký ministr obrany Richard Cheney

To bychom ale předbíhali. Ve 12. týdnu roku 1989 byl ještě Václav Havel stále ve vězení a jeho odvolací řízení bylo zamítnuto. O tom vypovídá další zpráva Rozhlasových novin.

Václav Havel

Ve volné souvislosti s předchozí je i další zpráva, která nám připomene, že v březnu roku 1989 byl stále ještě ve vězení (a to už od roku 1962!) bojovník proti apartheidu v Jihoafrické republice Nelson Mandela. Uvedená zpráva Rozhlasových novin hovoří o tom, že se za jeho propuštění přimlouvala britská premiérka Margareta Thatcherová. Marně. Mandela byl propuštěn až 11. února 1990. A jak to tak už často bývá – z vězně se brzy stal prezidentem (zvolen byl – jako první černošský prezident Jihoafrické republiky – v květnu 1994.) V roce 1993 mu byla udělena Nobelova cena míru. – Ovšem v onom roce 1989, který si tu připomínáme, mu ještě přímluva mocné britské premiérky nebyla moc platná.

Nelson Mandela

V témže týdnu, konkrétně 21. března 1989, si československá kulturní veřejnost připomínala 65. narozeniny oblíbeného a všemi ctěného slovenského herce Jozefa Krónera. Bylo to v dobách, kdy kulturní styky mezi oběma národy byly mnohem četnější, v dobách, kdy obyvatelé obou, později samostatných států bez problémů rozuměli řeči svého souseda a kdy měli milovníci dramatického umění nesčetně více možností poznávat plody práce tvůrců druhého národa, nežli je tomu dnes. Bylo to ovšem také v době, kdy se jubilea herců připomínala v médiích onou podivnou propagandistickou mantrou, která zazní i ze zprávy Rozhlasových novin.

Jozef Kroner, slovenský herec

Informace, kterou naše média (Československý rozhlas v tomto případě) převzala ze sovětské televize, má tak trochu detektivní charakter. Týká se okolností smrti básníka Vladimíra Majakovského. Až dosud panovalo přesvědčení, že Majakovskij v roce 1930 spáchal sebevraždu. Sovětský komentátor Molčanov však nyní (v roce 1989, téměř 60 let po Majakovského smrti) přišel s odlišnou verzí.

básník Vladimír Majakovskij

Reportáž, kterou Československý rozhlas odvysílal ve stejných dnech, vypovídá velmi výmluvně – a překvapivě i otevřeně a kriticky - o tom, jakou kvalitu, především jaké nedostatky měla na konci 80. let bytová výstavba v Československu.

Veřejností celého světa, zejména pak všemi lidmi, kteří si uchovali vnímání ekologických souvislostí života na této planetě, otřásla zpráva o havárii obřího tankeru Valdez Exxon u břehů Aljašky. Obrovská ropná skvrna, která následně vznikla, je dodnes považována za největší námořní ekologickou katastrofu.

likvidace škod po katastrofě tankeru Valdez Exxon
Logo
autoři: Jiří Hubička , Tomáš Bělohlávek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.