Čím jsme to žili

Jsou věci, které přetrvaly - Čím jsme to žili - 37

5. září 2014

Mezi takové záležitosti, jež přečkaly ony velké politické změny, které v roce 1989 nastaly (a k jejichž datu se postupně v naší rekapitulaci roku 89 blížíme), mezi akce, jež trvají dodnes, patří Mezinárodní strojírenský veletrh, který se od roku 1959 koná každoročně v Brně.

Ve sledovaném roce 1989 byl na brněnském výstavišti počátkem září zahájen již 31. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. O tom, jak to před zahájením veletrhu na výstavišti v Brně vypadalo, hovoří přiložená zpráva Rozhlasových novin ze dne 11. září.

Brněnské výstaviště-hlavní hala

Den tisku, rozhlasu a televize
... se slavíval každoročně v polovině září. Připomínalo se tím datum 21. září 1920, tedy den, kdy vyšlo první číslo Rudého práva. Oslavy se konaly pravidelně v PKOJF (kdo nepamatuje, tak ať si představí dnešní Výstaviště v Holešovicích, které se jen jinak jmenovalo – byl to Park kultury a oddechu Julia Fučíka). Každoročně se v rámci těchto oslav udílely novinářské ceny. V roce 1989 toto ocenění z rukou prezidenta Husáka převzal také rozhlasový redaktor a komentátor Antonín Angel Kostka.

Logo

Obyvatelé NDR smějí odjet na západ (z Maďarska)
Velký poprask vyvolala u našich představitelů zpráva, že Maďarsko povolilo občanům NDR, kteří se mezitím ve velkém množství v Maďarsku coby turisté shromáždili, odchod přes svoje území směrem na západ. V informaci, která o tom byla uvedena v našich médiích, se akcentuje fakt, že Maďaři tím porušili předem dohodnutý statut, který odchod občanů do jiných zemí zakazoval. Nicméně velký exodus východoněmeckých občanů do západního Německa byl nastartován.
Druhá zpráva Rozhlasových novin hovoří o tom, jak na vlnu emigrace z NDR reagovali představitelé západoněmecké vlády a spolkového sněmu.

Logo

Závěr posledního plzeňského ročníku Prix Bohemia
15. září 1989 byl v Plzni slavnostně ukončen festival původní rozhlasové hry Prix Bohemia. Jak bylo řečeno už v informacích z minulého týdne, festival se v této podobě a v tomto městě konal naposledy. Mezi oceněnými tvůrci byl i Zdeněk Svěrák, který obdržel cenu za hru Kolo se zlatými ráfky.

Zdeněk Svěrák přebírá cenu na festivalu Prix Bohemia 89

To v Německu měli (a mají) festival zasvěcený pivu!
Zatímco Velká říjnová revoluce se oslavuje v listopadu, známý a tradiční Octoberfest začíná v září. Bylo tomu tak i v roce 1989, kdy se konal v Mnichově od 17. září. Přinesl jednu novinku. Jak se ujala, není známo. Zpravodaji Československého rozhlasu však stála za zmínku.

Logo

Becker porazil Lendla
A ještě ze sportu: ve finále tenisového turnaje US Open 1989 porazil Boris Becker Ivana Lendla. Jistě si povšimnete, že ve zprávě Rozhlasových novin není žádná zmínka o tom, že snad Becker porazil „našeho“ Ivana Lendla. V roce 1986 totiž Ivan Lendl emigroval do Spojených států. Po jistou dobu se o něm v našich médiích nereferovalo vůbec… Později jen velmi stroze. To je také případ zprávy o jeho porážce ve finále grandslamového turnaje v New Yorku. Americkým občanem se Lendl stal až v roce 1992.

Logo
autoři: Jiří Hubička , Tomáš Bělohlávek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.