Andres Bosshard

Andres Bosshard se narodil v roce 1955, žije a pracuje v Zürichu, Kolíně nad Rýnem a ve Vídni a permanentně spolupracuje s institutem IGNCA v New Delhi.

Studoval muzikologii, hru na flétnu a dějiny umění v Zürichu. Pracoval jako učitel hudby a zvukový mistr, přes tvorbu v oblasti výtvarných umění se dostal později definitivně k experimentálnímu divadlu, zvukovým instalacím, výrobě vlastních elektroakustických hudebních nástrojů a realizaci autorských improvizací.

V roce 1985 byl spoluzakladatelem improvizační formace "Nachtluft", s níž v roce 1987 absolvoval japonské turné. Ve stejném roce realizoval svůj první velký projekt s názvem "Staudamm in Fusio" - obrovskou přehradu proměnil v jeden gigantický zvukový reflektor...

V devadesátých letech absolvoval řadu studijních cest po Indii a Pakistánu, později vyučoval na Kunsthochschule für Medien v Kolíně nad Rýnem a dodnes vede kurzy na Zürcher Hochschule der Künste, kde je docentem pro obor nová média.

Jako umělec se pohybuje v průřezech současné hudby a výtvarných umění, sám často svou tvorbu popisuje v relacích "zvukové architektury".

Hlavní projekty (výběr)

1987 Staudammkonzert/Klangstaudamm Fusio Valle Maggia 1990 Klangbrücke Bern 1994 "Manandrbandr/Dreamnights", zvuková instalace v rámci festivalu Sonambiente Berlin 2000 Expo Hannover: "Wasserspuren" 2001 Klangbrunnen Gutstrasse Galaxy Zürich 2002 Expo-Projekt Klangturm Biel 2003 Giardino Sonoro La Limonaia dell'Imperialino Firenze 2004 "Mythen von Berg und Wasser", spolu s Luzerner Symphonieorchester za řízení Christiana Armiga 2006 Klangpark Stuttgart vytvořený pro New Music Worldfestival ve Stuttgartu 2006 "mmmoses and aaaron's llasttt tape" vytvořený pro Festival+ Staastoper München

http://www.soundcity.ws

Sledujte nás

Další osobnosti