Nemocná Kijivu: tisková zpráva zoo

5. srpen 2007

Před malou chvílí vydala pražská zoo tiskovou zprávu o situaci v gorilí skupině, která shrnuje a rozšiřuje naše předchozí informace. Přebíráme ji v plném znění.

Gorily - situace v 11.00

ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V PAVILONU GORIL V PRAŽSKÉ ZOO

Matka dvouměsíčního gorilího mláděte v Zoo Praha Kijivu má střevní koliku. Přestala se dokonce starat o své mládě Tatu.

Od včerejšího rána postihla gorilí samici Kijivu střevní kolika. Zvrací, má průjem, je apatická. Nereaguje na ošetřovatele ani na krmení, a dokonce se přestala starat o své dvouměsíční mládě.

Naštěstí vzorně fungují ostatní samice v rodinné skupině a péči o mládě převzaly za matku. Především vůdčí gorila mezi samicemi Shinda mládě nosí, čistí a nespustí z něj oči. Péči o mládě si na několik chvil vyzkoušel i Richard a dokonce i dvouletá sestra mláděte Moja.

Pracovníci zoo celou sobotu situaci ve skupině pouze sledovali s tím, že jestliže se Kijivu neuleví a nezačne mládě sama znovu kojit, v neděli ráno samice uspí, mládě jim odeberou a nasadí umělou výživu. Podle zkušeností z jiných zoologických zahrad se umělá výživa doporučuje do 48 hodin od posledního kojení. Potom hrozí mláděti dehydratace.

V noci mezi 4. a 6. hodinou však měla Kijivu mládě u sebe a nakojila ho, aniž by se jí zdravotně ulevilo. Proto se zoo rozhodla odebrání mláděte odložit na odpoledne a zkusit distančně (foukací pistolí) aplikovanou medikaci. V 9.30 byla Kijivu aplikována antibiotická clona (proti střevní infekci), hepatoprotektiva (proti otravě) a humánní lék Nospa (na uvolnění koliky).

Léky by měly účinkovat do několika hodin a měly by přinést Kijivu úlevu a návrat do standardního fungování trávicího ústrojí. Pokud k úlevě dojde, lze očekávat i obnovený zájem matky o mládě. Pokud ne, vrátí se zoo k původnímu plánu a mládě odpoledne odebere k umělému vyživování. Nejbližší porada o dalším postupu je v zoo naplánována na 14. hodinu.

Nyní je skupina samic s mláďaty oddělena od samce v ložnicích, jsou však spolu přes mříž v optickém i fyzickém kontaktu. Vzhledem k vysoké senzitivitě goril je tento kontakt pro jejich klid velmi důležitý. Bez oddělení samce by však nebylo možné nikoho ze skupiny uspat. Pavilon je dnes pro veřejnost uzavřen a o jeho znovuotevření rozhodne další vývoj situace, o kterém Vás samozřejmě budeme informovat. S gorilami jsou 24 hodin denně přímo v pavilonu jejich ošetřovatelé, navíc jsou gorily nepřetržitě sledovány kamerovým systémem ve spolupráci s rozhlasovou stanicí Český rozhlas Leonardo.

Současně byly odeslány k laboratornímu vyšetření vzorky trusu Kijivu ke zjištění příčiny koliky. Výsledky však nemohou být známy dříve než do 2-3 dnů.

Petr Fejk
Ředitel Zoo Praha
5. 8. 2007, 11.00

Spustit audio
Projekt Odhalení