Nemoci a gorily

24. březen 2006

Gorily jsou zvířata, a proto se jim nemoci nevyhýbají podobně jako lidem. Mnoho návštěvníků pražské zoo vstupuje do pavilonu s obavami, "zda od těch goril nemohou chytit nějakou nemoc...". Nás samozřejmě zajímá i opačná cesta - jestli se mohou gorily nakazit od lidí.

Vzhledem k blízké příbuznosti lidí a lidoopů včetně goril je nebezpečí vzájemného přenosu nemocí obrovské. V zoologické zahradě jsou gorily pod stálým přísným veterinárním dohledem, takže o nich můžeme tvrdit, že jsou zdravé. Návštěvníci zoo se tedy rozhodně nemusí bát, že by se od goril čímkoliv nakazili.

Ovšem opačně to rozhodně neplatí. Gorily jsou vnímavé na banální lidské nemoci, zvláště virózy, které nám způsobují nachlazení, rýmu nebo třeba chřipku. To, co je pro nás běžné onemocnění, které přecházíme a se kterým se během pár dnů většinou vyrovnáme bez použití medikamentů, to může mít pro zvířata až smrtelné důsledky. I proto je výhodné, že v zimních měsících jsou gorily od návštěvníků oddělené sklem, které brání přenosu kapénkových infekcí od kýchajících a smrkajících lidí. "Musíme chránit gorily před lidmi, ne naopak," říká veterinář pražské zoo MVDr. Roman Vodička.

Nemoci a gorily

"Obdobné nebezpečí číhá na habituované gorily v přírodě v místech, kde se dostávají do blízkého kontaktu s lidmi," říká Klára Petrželová. Zvláště horské gorily, kterých přežívá jen pár stovek, jsou v přímém ohrožení lidskými nemocemi. Denně za nimi vyrážejí skupiny turistů, a i když je zakázáno brát ke gorilám nachlazené a nemocné zájemce, nelze provádět takové kontroly, aby k přenosu nemocí někdy nedošlo. Pokud se nakazí virózou některá z divokých goril, klidně by to mohlo znamenat smrt celé rodiny, či dokonce populace na jednom místě. Zatím se to nestalo, ale to nebezpečí stále hrozí a ochránci přírody si ho jsou vědomi.

Nemoci a gorily
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení