Německo debatuje o islámu

27. březen 2011

Výrok nového šéfa rezortu vnitra v Německu Hanse-Petra Friedricha, člena bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), rozvířil v zemi choulostivou debatu o islámu. Ten totiž podle ministra do Německa historicky nepatří, jak uvedl na své první tiskové konferenci. Vleklá debata o integraci čtyřmilionové muslimské komunity, kterou se bude zabývat také nadcházející Německá islámská konference, tím dostala nový podnět.

„Z historie nelze nijak doložit, že by islám patřil k Německu“, uvedl ministr Friedrich a dodal, že lidé tohoto vyznání pochopitelně do Německa náleží a že se těší na dialog. Příležitost k němu dostane 29. března na zasedání tzv. Německé islámské konference, diskusním fóru zástupců státu a muslimských organizací, které vzniklo jako platforma pro dialog.

Friedrichovy výroky podpořila jeho mateřská CSU včetně předsedy strany a bavorského premiéra Horsta Seehofera, který v rétorice vůči přistěhovalcům v poslední době přitvrdil. Do bavorské ústavy požaduje zakotvit povinnost migrantů naučit se německy, a to jako první řeč. K pravému opaku před nedávnem při své návštěvě spolkové republiky rodáky vyzval turecký premiér Erdogan, podle kterého se děti přistěhovalců sice musejí domluvit německy, nejdříve ovšem musí zvládnout turečtinu.

Slova nového ministra vnitra vyvolala v Německu nové emoce. Muslimové je odsoudili, vládní konzervativci si je chválí, naopak jejich koaliční partner liberálové i opozice jsou pobouřeni. Evangelická církev v nich ale vidí výzvu k dialogu.

Modlící se muslimové

Debatu o tom, zda islám patří k Německu či nikoli, ve skutečnosti nerozpoutal ministr vnitra Hans-Peter Friedrich, nýbrž spolkový prezident Christian Wulff. Při loňských oslavách 20. výročí německého sjednocení totiž prohlásil, že islám „mezitím už také“ patří k Německu stejně jako židovská a křesťanská víra. Výrokem, který popudil celou řadu spolustraníků ve vládní CDU, chtěl naopak ukončit bouřlivou diskusi, kterou vyvolaly výroky kontroverzního Thila Sarrazina. Bývalý berlínský senátor a člen vedení Spolkové banky, který byl suspendován, totiž v souvislosti s rostoucím počtem muslimů předpovídal zemi soumrak S příchodem nového ministra vnitra Friedricha, jehož švagrová mimochodem pochází z Turecka, se rozhořel letitý doutnající spor. Ani tentokrát se ale politikové nezmohli na víc, než na širokou škálu reakcí. Další šanci k věcné debatě poskytne Německá islámská konference.

autor: zis
Spustit audio