Nejstarší gorila žijící v zajetí oslavila 55. narozeniny

13. květen 2008

Dallaská ZOO uspořádala 8.5. 2008 oslavu pro jednoho ze svých nejmilovanějších obyvatel. Je jím gorilí samice Jenny, která oslavila 55. narozeniny a stala se tak nejstarší gorilou žijící v zajetí.

Je to západní nížinná gorila a přišla do dallaské ZOO v roce 1957 ve věku 4 let. Dnes váží Jenny 97 kg a její ošetřovatelé říkají, že se těší na svůj věk dobrému zdraví. Má sice drobné zdravotní problémy a také zrak jí neslouží tak dobře jako dříve, ale vzhledem k pokročilému věku se nejedná o nic závažného. Jenny se narodila ve středozápadní Africe v roce 1953. Přesný den není znám, a tak zoologická zahrada určila jako narozeninové datum 8. květen. První čtyři roky svého života prožila na Kapverdských ostrovech, než se v roce 1957 dostala do texaského Dallasu. Za svůj dlouhý život porodila jen jednoho potomka. V roce 1965 přivedla na svět samičku Vicki, která se v pěti letech odstěhovala do ZOO v kanadské Albertě. Ošetřovatelé netuší, proč už nikdy nebyla březí. Jenny žije v Centru ochrany a výzkumu goril Jake L. Hamona (Jake L.Hamon Gorilla Conservation Resarch Center), vytvořeném při dallaské ZOO, spolu s dalšími třemi gorilami.

Hodně času tráví konzumací takových potravin, jako jsou semena a cereálie, které jí ošetřovatelé schovávají do borovicových hoblin a dřevité vlny. Oproti očekávání, tahle opice nemá ráda banány, ale ráda jí jejich slupky. Jenniny ošetřovatelé ji popisují jako roztomile tvrdohlavou a někdy trochu panovačnou starou dámu. "Pokud se jí některý den nechce vyjít ven, nenutíme jí k tomu." Ale má lidi velmi ráda, tak se to nestává příliš často, říká Todd Bosher, kurátor expozice Divoká Afrika v dallaské ZOO. A lidí přišlo do Centra ochrany a výzkumu goril Jake L. Hamona ve čtvrtek 8.5. opravdu hodně. Ke svým čtvrtečním pětapadesátinám dostala Jenny od ošetřovatelů čtyřpatrový dort ze zmraženého ovoce a pár dárků stylově zabalených do banánových listů. Pro pozvané hosty byl ovšem připraven tradiční čokoládovo-vanilkový dort.

Jenny jako mládě

"Je to pro nás významný mezník", řekl Todd Bosher, kurátor expozice Divoká Afrika v dallaské ZOO. "Znamená, že jsme udělali velké pokroky ve veterinární péči, krmení a vůbec celkovém ošetřování zvířat." Zavzpomínat na den, kdy byla Jenny dovezena do ZOO, přišla také Nancy Hamonová (89 let), jejíž rodina se významně podílela na vzniku a rozvoji chovu goril v dallaské zahradě.

Oslavenkyně Jenny

Sean Green, mluvčí Dallaské zoologické společnosti, si velmi váží této šťastné události. Taková radostná narozeninová party je vítaným kontrastem po tragedii, která se v ZOO udála v roce 2004. Tehdy jiná gorila, třináctiletý samec Jabari, utekl ze svého pavilonu. Jeho divoké pobíhání a řádění trvalo 40 minut, během kterých bohužel popadl do zubů batole a zaútočil na další tři lidi. V dramatické situaci neexistovalo jiné východisko než ho zastřelit. Podle mezinárodního registru druhů (The International Species Information System), který obsahuje záznamy ze 700 institucí z celého světa, je Jenny opravdu nejstarší gorilou v jeho databázi. Ve volné přírodě se dožívají gorily věku 30 až 35 let. Dosažení vyššího věku napomáhá nejen přirozená odolnost goril a kvalitní péče, které se jim dostává v zoologických centrech, ale také fakt, že jsou zde chráněny před útokem predátorů.

Dallas ZOO
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení