Něco o nás a příbuzných

24. září 2010

Gorila horská (Gorilla beringei) Gorila východní (Gorilla beringei graueri) Početnost: 16 000 Rozšíření: Konžská demokratická republika gorila horská (Gorilla beringei beringei) Početnost: 670 Rozšíření: Jsou nejméně početnou skupinou, které hrozí aktuální nebezpečí vyhubení.

V krajině se zbytkovými pralesy oddělenými zemědělskou krajinou se jednotlivé rodiny prakticky nestýkají a hrozí nebezpečí degenerace v důsledku křížení blízkých příbuzných. Nejohroženější Podle aktuálních odhadů nežije na Zemi více než 670 horských goril. Jejich intenzivní výzkum přitom probíhá již od padesátých let minulého století. Tento poddruh východních goril je pravděpodobně nejlépe prozkoumaný díky pracím a knihám Diany Fosseyové, která se jim věnovala v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Tyto gorily žijí ve dvou oddělených populacích. Jedna podél sopečných hor Virunga na hranici tří států, druhá v Ugandě.

Gorila horská

Jejich objev v roce 1902 byl senzační, ale lidoopům přinesl jen samá negativa. Rázem se tito obři stali cílem nekontrolovaného lovu. Vedle toho na jejich populaci působily různé občanské války, při kterých neplatí žádná pravidla a zákony a jejichž průběh je zneužíván i k nekontrolovanému lovu a zabíjení zvířat. Počty ovlivňují i různé nemoci a ilegální obchod s divokými zvířaty. Od konce osmdesátých let jsou tyto gorily pod stálým dohledem a ochranou, ale i tak dochází k jejich občasnému zabíjení. Přestože jsou kriticky ohrožené, v zajetí nikde nežijí a nelze počítat s případným doplněním divokých populací zvířaty narozenými v zajetí.

Spustit audio
Projekt Odhalení