Ne každý had je zmije!

8. srpen 2005

Zvláště v období letních prázdnin a dovolených se na Stanici pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi obracejí lidé, kteří mají problém s výskytem hada na jejich pozemku, dvorku či chatě, kde tráví dovolenou, a chtějí se hada nějakým způsobem zbavit z obavy, že je pro ně nebezpečný.

Většina lidí považuje každého hada hned za zmiji obecnou. Ve velké většině případů si ji však pletou se zcela neškodnou užovkou hladkou, či dokonce s jednoznačně rozpoznatelnou užovkou obojkovou. Jak tyto hady od sebe bezpečně rozpoznat, aby nedocházelo k záměně a zbytečným obavám z jedovatého hada?

Zmije obecná dorůstá délky 70 až 80 cm, oproti užovkám má trojúhelníkovitý tvar hlavičky, na hřbetě má klikatou čáru a především má oválný tvar zorničky. Jejím biotopem jsou lesy, podmáčené louky až po horská vřesoviště. Lenka Šafránková ze Stanice pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi k tomu říká: "Při vyplašení se zmije snaží místo rychle opustit a rozhodně není agresivní. Když však přece jen dojde k uštknutí, je dobré hlavně zachovat klid a vyvarovat se stresu z uštknutí, místo nad rankou zaškrtit, jed nevysávat a vyhledat lékařskou pomoc."

Užovka hladká

Se zmijí velmi často zaměňovaná užovka hladká dorůstá také 80 cm délky, má ale výrazný tmavý pruh za okem, oválnou hlavičku, kulatý tvar zorničky a vyskytuje se na slunných jižních stráních, sutích a svazích. Za hlavičkou má tmavou skvrnu a na hřbetě velké množství tmavých skvrn, které však netvoří klikatou čáru jako u zmije!

Dalšími u nás žijícími hady jsou užovka obojková, která má jako každá užovka oválný tvar hlavy, a najdeme ji nejčastěji u vodních ploch. Dorůstá délky přes 1 metr a nejvýraznějším rozlišovacím znakem jsou dva žluté půlměsíčky za hlavičkou. Dále se vzácně vyskytují užovka podplamatá - s tou se ale setkáme výhradně u vodních ploch - a užovka stromová, která patří mezi kriticky ohrožené druhy. Důležité je, že všechny naše druhy užovek jsou nejedovaté!

Lenka Šafránková k tomu dodává: "Když už se přece jen rozhodnete pro přemístění hada, obraťte se, prosím, na odborníky ze Stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi, kteří vám ochotně poradí, popřípadě pomohou hada přemístit do podobného místa, které obývá. Jakékoliv zabíjení hadů je totiž zbytečné a navíc i v rozporu se zákonem na ochranu přírody."

autor: Jakub Hromas
Spustit audio

Více z pořadu