Návštěva z pravěku

3. únor 2008

Společnost Franze Kafky vydala ve svém nakladatelství neobvyklou knížku. Jmenuje se Návštěva z pravěku a její text napsal a sám si jej ilustroval Petr Ginz. Bylo to v roce 1941, Petrovi bylo třináct let a žil v Praze. O rok později byl jako člen židovské rodiny transportován do Terezína a o dva roky později, jako šestnáctiletý, zahynul v plynových komorách Osvětimi.

Petr Ginz označil svůj rukopis za "dobrodružný román". Tento napínavý příběh se šťastným koncem, inspirovaný dílem milovaného Julese Vernea, zůstal přes půl století ukrytý v prostorách pražského rodinného domu, který však již Ginzově rodině nepatřil. Rukopis knihy nakonec až v roce 2003 souhrou náhod získala Petrova sestra Eva. Po válce se vystěhovala do Izraele, kde se pod jménem Chava Pressburger stala známou výtvarnicí.

Jméno Petra Ginze obletělo svět poté, co si jeho kresbu - krásnou romantickou chlapeckou vizi krajiny na Měsíci - vzal s sebou na vesmírnou misi do raketoplánu Columbia první izraelský astronaut Ilan Ramon. Ten pak spolu s ostatní posádkou Columbie při přistání zahynul.
Poučená kulturní veřejnost u nás však osud Petra Ginze znala již dlouho, díky jeho vrstevníkům a přátelům z Terezína. Na tak nadanou, múzickou a energickou osobnost asi nemohl zapomenout nikdo, kdo se s ní třeba jen krátce setkal. V terezínském ghettu začal Petr Ginz spolu s přáteli tajně vydávat legendární časopis Vedem. Naplňoval ho texty i kresbami. Později časopis vedl. Jeho obsah tvořily básně, eseje, vtipy, dialogy, literární kritiky, povídky a kresby. Jednotlivé exempláře se ručně opisovaly a četly po ubikacích. V roce 1944 byla většina chlapců, kteří se podíleli na vydávání časopisu, mezi nimi Petr, deportována do Osvětimi a zavražděna.

Chava Pressburger, Petrova sestra, v doslovu knihy Návštěva z pravěku píše: "Přišla jsem do Terezína dva roky po Petrovi a během krátké doby, co jsme tam byli oba dva (...) měla jsem příležitost s ním občas krátce mluvit. Ptal se hlavně, co se děje doma. (...) Když jsem se teď po tak dlouhé době vrátila k Petrovu románu, zaujala mne obzvlášť věta, kterou Petr končí svůj román, kde se píše o nestvůře, která ovládána zlou vůlí a opatřena nejmodernějšími technickými prostředky, bude sužovati lidstvo hrozným způsobem. Vlastně to, co v této větě vyjádřil a tušil, se stalo už za dva roky. Nastala varianta jeho románu, ve které se odehrál jeho osud."

Knížku Návštěva z pravěku vydává v úpravě Zdeňka Zieglera téměř jako faksimili s Petrovými ilustracemi vůbec poprvé Nakladatelství Franze Kafky. Předmluvu napsal Arnošt Goldflam: "Několikrát jsem tu knihu četl a vždycky jsem žasnul nad fantazií a obrazností chlapce, který žil tak krátce. (...) Můžeme si jen přát a modlit se a usilovat o to, aby každý, kdo není naplněn zlobou, měl příležitost své příběhy dokončit."

autor: Daniela Uherková
Spustit audio