Nálevníci - pomáhají gorilám trávit nebo parazitují v jejich střevě?

10. červenec 2008

Nálevníci jsou organismy, které se běžně vyskytují v tlustém střevě goril. O jejich působení v zažívacím traktu lidoopů se toho ale zatím moc neví. Výprava českých primatoložek do středu Afriky měla za cíl tyto "ledy" prolomit. Už v minulém článku jsme vás seznámili s výzkumným projektem, který se uskutečnil v chráněné oblasti Dzangha-Sangha ve Středoafrické republice. Nyní máte možnost dozvědět se víc o oněch tajemných entodiniomorfních nálevnících.

Podle IUCN (Světového svazu na ochranu přírody) jsou všechny druhy lidoopu považovány za ohrožené nebo kriticky ohrožené druhy. Mezi nejzávažnější faktory, které decimují lidoopí populace, patří ztráta přirozeného prostředí vlivem zemědělství a těžby dřeva, ilegálního lovu pro maso a tradiční medicínu a v nemalé míře také hrozba infekčních onemocnění. Zvyšující se kontakt mezi lidoopy a lidskou populací (habituace, ekoturismus atd.) a s tím spojená zvýšená hladina stresu vede ke vzrůstajícímu riziku přenosu parazitů a dalších patogenů, a proto snížení či eliminace tohoto rizika je jedním z hlavních cílů většiny ochranářských projektů.

"Parazité" v gorilím organismu středem zájmu

Rostoucí zájem o infekční onemocnění lidoopů vyústil v mnoho studií, které byly zaměřeny především na parazitární infekce. Už nyní existuje solidní množství dat jak o běžných, tak i o nových parazitech afrických lidoopů. Žádná studie se však dosud hlouběji nezabývala významem nálevníků, přestože jsou tito prvoci běžně diagnostikováni.

Kromě druhu Balantidium coli, což je fakultativní patogen (tedy organismus, který volí parazitický způsob života pouze příležitostně) vyskytující se u širokého spektra savců včetně člověka, se ve střevě lidoopů vyskytují nálevníci řádu Entodiniomorpha. Již bylo popsáno několik druhů rodů Troglodytella, Prototapirella a Gorillophilus. Tito prvoci, kteří obývají tlusté střevo, jsou opomíjenou částí parazitofauny a je jim proto zapotřebí věnovat více pozornosti, zejména vzhledem ke zdravotnímu stavu zvířat v zajetí a ve volné přírodě.

Troglodytella abrassarti

Objasnění funkce nálevníků může vést ke zlepšení životních podmínek lidoopů

V odborné literatuře můžeme nalézt názory na patogenitu těchto prvoků, stejně jako úvahy o jejich komensalismu (forma soužití, při kterém jeden organismus využívá druhý organismus, a přitom mu nijak neškodí) nebo možné symbiotické úloze (forma soužití organismů, při níž alespoň jeden z organismů je nějak závislý na organismu druhém). Nicméně bez bližších výzkumů nemůžeme vyslovit jasné závěry, a proto je náš nynější rozsáhlý výzkum zaměřen právě na nálevníky střeva lidoopů. Cílem projektu je odpovědět na otázky týkající se významu entodiniomorfních nálevníků, jejich metabolismu a roli při trávení lidoopů. Objasnění významu entodiniomorfních nálevníků u lidoopů je navíc možno chápat jako cestu zlepšení životních podmínek lidoopů chovaných v zajetí a nezbytnou součást animal wellfare ("pohody zvířat").

autoři: Jana Jirátová , Ilona Profousová
Spustit audio
Projekt Odhalení