Náboženství v zemích EU: Švédsko

27. červen 2009

Státem, kterému 1. července předáváme štafetu předsednictví Evropské unie, je Švédsko. Tato severské země je také poslední zemí našeho seriálu, ve kterém jsme od ledna mapovali náboženské poměry v jednotlivých zemích Evropské unie.

Švédsko patří po staletí mezi bašty luterství, i když největší Švédská církev, ke které se hlásí 87 % obyvatel, je dnes silně ovlivněna liberální teologií. 400 let byla tato církev státní, a to až do roku 2000. Švédská církev má jedno prvenství - už od roku 1960 v ní kněžské povolání vykonávají také ženy. Zákon o tom přijal švédský parlament už v roce 1958. Církev také bez problémů žehná homosexuálním párům. Dnes její představitelé hledají cestu k lidem, a tak se v ní můžeme setkat třeba s folklórními bohoslužbami, jak je zažila návštěvnice Stockholmu Zuzana Kalenská:

"Byla zkomponována liturgie na bázi folklórních zpěvů s texty křesťanskými a celá shromážděná obec nacvičila tuto bohoslužbu. Účastnili se od nejmladších dětí až po nejstarší seniory. Šlo o to, že zpívali tradiční písně a tančili folklórní tance. Měli i svoje tradiční kroje. Nakonec všichni jsme se do toho tance přidali a odtancovávali jsme z toho bohoslužebného prostoru ven před kostel."

V dnešním Švédsku žili po staletí Vikingové, kteří měli své náboženství s bohy Odinem, Thorem a dalšími. V 10. století byla země christianizována a vzpomínka na pohanskou minulost zůstává dnes už pouze v oblíbenosti starého svátku letního slunovratu. Dávnou minulost si však v zemi stále připomínají - nedaleko Stockholmu se např. nachází pozůstatky starého města Birka:

Logo

"Po dvou hodinách z okraje Stockholmu se dostanete na překrásný ostrov Birka, kterému dominuje kamenný kříž - ten keltský, ten, co má kamenný kruh okolo středu toho kříže. To bylo místo, kde jako první přijali křesťanství. Tam bylo velmi brzy království, takže potom tam bylo založeno první biskupství. Ten ostrov Birka je historicky významný pro Švédy, ale i pro návštěvníky je to úžasně zajímavé místo."

Vedle luteránů jsou ve Švédsku také katolíci, ortodoxní, letniční a baptisté. V zemi žije asi 60 000 muslimů, ale také hinduisté a příslušníci jiných náboženství. Jedná se především o přistěhovalce, kteří sem díky přejné imigrační politice mířili po dlouhá léta z celého světa.

Ve švédské Uppsale vznikl v roce 1983 první sbor církve u nás známé pod názvem Slovo života. A jaké dojmy z duchovní atmosféry v zemi má český turista? Odpovídá opět Zuzana Kalenská:

"Na mě působilo jako vyloženě křesťanská země. Je pravda, že Stockholm je velmi multikulturní společnost, vidíte velké množství muslimů. Jsou tam muslimské čtvrtě s mešitami a podobně, ale většinové obyvatelstvo opravdu se ke křesťanství hlásí, i kdyby to nebyla ta aktivní účast každou neděli na bohoslužbách, tak stejně ti lidé jsou si vědomi svého křesťanského původu a křesťanské tradice. A na mě to působilo tak, že opravdu křesťanství sálalo z celého toho místa."

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu