Může stát jen radar?

18. prosinec 2008

Finanční krize, stupňované polské požadavky anebo dokonce i zvýšená ostražitost vůči Rusku, to vše by teoreticky mohlo pozdržet výstavbu protiraketové základny v Polsku. Radar na českém území by ale být měl a to v předběžném časovém plánu, s tím Američané zřejmě nadále počítají. Pro příštího prezidenta Obamu by to byl celkem uspokojivý kompromis, se kterým by se jistě i snáze smířil Kreml, který nadto bude pod tlakem dopadů už zmíněné finanční krize o něco ohebnější než ještě před několika měsíci.

0:00
/
0:00

Samozřejmě, k tomu aby radar mohl v Brdech takříkajíc "vyrůst" musí nejprve premiér Topolánek získat dost hlasů ve sněmovně, když senátem asi příslušné česko-americké smlouvy mají značnou naději projít a s podpisem by podle všeho neotálel ani prezident. Pokud by Obama o radar v Čechách výrazněji stál (může ho ovšem také na nějaký čas odložit s tím, že přednější jsou v těchto krušných časech jiné věci), pak je jistě v jeho schopnostech přesvědčit naši demokratickou levici, či aspoň její část, že jde o cosi skutečně podstatného. Sociální demokraté i zelení také musí chtěj nechtěj vidět, že jejich požadavek začlenění radaru do obranného komplexu NATO je už takřka splněn. A jestliže by jej prosazoval i kýžený demokrat Obama, jejich obvyklé výhrady by musely zákonitě slábnout.

V této chvíli je ovšem protiraketový deštník v našem regionu zatím stále spíš v mlze, jíž nemohla rozptýlit ani Ellen Tauscherová, zástupkyně demokratů v americké Sněmovně reprezentantů, kde předsedá podvýboru pro strategické síly. Ta se tento týden nakrátko zastavila ve Varšavě i v Praze, přičemž po rokování s vicepremiérem Vondrou odletěla bez setkání s novináři. Už před její misí ale Hospodářské noviny přinesly s Tauscherovou zajímavý rozhovor, ze kterého nepřímo plyne, že Obamova formující se administrativa hledá nějaké jiné cesty, než ty, které do nynějška razil Geroge W. Bush. A Tauscherová, na níž Obama patrně dá, říká překvapivě, že (cituji) "nehodlá vyhloubit v Polsku díry a dát do nich rakety, které zatím nebyly vůbec testovány" (konec citátu). Zároveň ale Tauscherová tvrdí, že USA musejí "natoizovat" protiraketovou obranu proti střelám krátkého a středního doletu, kterých má značné množství Írán. "Víme, že proti těmto střelám máme úspěšné systémy, jako jsou Aegis a THAAD," řekla doslova kongresmana, podle níž naopak systém proti střelám s dlouhou dráhou letu zatím nedosáhl ani minimální odstrašovací věrohodnosti a v této chvíli není vhodné v Evropě rozmísťovat nedostatečně odzkoušené střely.

Na otázku, jakou roli má v otázce protiraketových střel Rusko, kongresmanka odpověděla, že není možné připustit, aby Rusové vzbudili dojem, že USA zpomalily rozmísťování systému z jiných důvodů než výhradně proto, že není dostatečně otestován. Politička tedy naznačuje, že z polské části projektu je možné prozatím vycouvat. Jak už bylo v úvodu zmíněno polská strana by ráda od Ameriky ještě něco navíc získala, konkrétně další prostředky na modernizaci vlastní armády. Do toho se ale Obamovi příliš chtít nebude, neboť by se jistě vystavil kritice, že v krizových časech rozhazuje. Ale radar v Čechách obhájit může a prostředky jsou na něj v kongresu už delší čas vyčleněny. Jinými slovy, demokraté mají podle všeho v úmyslu trochu vyjít vstříc Moskvě, která se vůči tvrdému Bushově postupu značně naježila. A Obama jistě hodlá napjaté americko-ruské vztahy znovu vylepšit. Pokud budou USA klást důraz na obranu proti střelám středního a krátkého doletu, Rusové by to mohli přece jen o něco snáze akceptovat. A smířit se snad i s radarem v Čechách, který by měl být kompatibilní ke střelám o kterých mluví Tauscherová. Pokud by byl ovšem radar vybudován dříve než polské silo, pak jasné, odkud by byly případně protiraketové střely odpalovány. O tom se zatím nic neříká a tak se zdá, že momentálně jde spíš o věc politickou. Demokraté se prostě chtějí viditelně distancovat od "bushovské" linie, ale zároveň by neradi vypadali, že se bojí Ruska. A všechno v daném okamžiku ukazuje na to, že rozhodnutí jak postupovat ještě nepadlo.

Možná by jim - i když toto je trochu nadsázka - tak docela nevadilo, kdyby stavbu radaru v Čechách zamítla sněmovna. Plánů by se jistě nevzdali, ale mohli by je prostě nechat chvíli uležet a nepálit si prsty a projednat je pak někdy v budoucnu s jinou českou politickou reprezentací. Mezitím ovšem může Írán v nukleárním vývoji dost pokročit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio