Kamila Pešeková: Ministerstvo vnitra, horký brambor i na Slovensku

17. duben 2018

Úřad ministra vnitra se zdá být v Česku momentálně tím nejatraktivnějším zbožím. Aspoň to vyplývá z dosavadního průběhu jednání o nové vládě.

Otázka, kdo obsadí jedno z nejvlivnějších ministerstev, patří k těm nejzapeklitějším. Naopak na Slovensku by na vedení ministerstva vnitra mohli vypsat konkurs, podobně jaký vypisují firmy v soukromém sektoru.

Kamila Pešeková: Peter Pellegrini, pohledný premiér Slovenska. Bude stačit na svoji funkci?

Peter Pellegrini, nový slovenský premiér

Slovenský prezident jmenoval novou vládu. Premiérem se stal Peter Pellegrini a jeho kabinet má oproti tomu původnímu čtyři nové ministry.

Jakoby tam totiž nikdo ministrem vnitra být nechtěl. Ten dosavadní, Tomáš Drucker, po necelém měsíci působení podal do rukou prezidenta demisi.

Do funkce nastoupil v době, kdy v zemi bobtnaly masové protesty a účastníci protivládních demonstrací požadovali zásadní politické změny, počínaje odchodem zdiskreditovaného ministra vnitra Roberta Kaliňáka až po premiéra Roberta Fica.

Už hledání Kaliňákova nástupce nebylo jednoduché. Původně vybraný Jozef Ráž mladší, syn slavného zpěváka skupiny Elán, jenž působil jako generální tajemník na ministerstvu zdravotnictví, byl pro prezidenta Andreje Kisku nepřijatelný. Byl totiž v očích hlavy státu až příliš spjatý s okruhem lidí blízkých Ficovi a tudíž málo věrohodný, pokud by šlo o zásadní změny na ministerstvu vnitra a u policie.

03789473.png

Právě Tomáš Drucker, nestraník a do té doby ministr zdravotnictví, měl garantovat opatření s cílem uklidnit zjitřenou situaci na Slovensku, jež vznikla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Drucker byl pro prezidenta Andreje Kisku jakousi zárukou serióznosti. A právě tato záruka zkraje týdne odešla.

První krok na cestě

Ministr Drucker několik dní opakovaně prohlašoval, že podá demisi, pokud policejní prezident Tibor Gašpar sám neodstoupí. Právě ten pocházel ještě z dob, kdy byl premiérem Robert Fico a přežil všechna politická zemětřesení, která Slovensko v posledních týdnech zasáhla. Podporu mu před několika dny osobně vyjádřil také premiér Peter Pellegrini. To již ale připomínalo symbolický polibek smrti.

Základní problém Slovenska je partajokracie, tvrdí slovenský novinář Žitný

Slovenský premiér Robert Fico

Měsíc po vraždě novináře Jána Kuciaka, jeho partnerky a následném politickém zemětřesení má Slovensko novou vládu, i když na starém půdorysu. Tu jmenoval prezident Andrej Kiska. Z kabinetu odešli Robert Fico a Robert Kaliňák, původní vicepremiér ze strany Smer Peter Pellegrini se přesunul na pozici premiéra. V ostře sledovaném křesle ministra vnitra zasedne dosavadní šéf rezortu zdravotnictví Tomáš Drucker, který potvrdil, že vymění vedení policie.

Ještě na tiskové konferenci, kterou Tibor Gašpar svolal na úterý, zopakoval, že odstoupit nehodlá. Působil však poněkud nervózně. Především ale nikdo moc nechápal, proč si novináře na brífink vůbec zavolal, když jim nic nového nesdělil.

Celé to tak trochu připomínalo, jak zpočátku na výzvy k rezignaci reagoval dlouholetý ministr vnitra Robert Kaliňák. I on to takto vylučoval, aby pár dní poté vládu nakonec opustil.

Podobně to bylo i u policejního prezidenta Tibora Gašpara. Jen několik hodin po jeho tiskovce a poté, co vedení ministerstva vnitra provizorně převzal premiér Pellegrini, Gašpar v čele policie skončil.

Kamila Pešeková

Média stále ještě čerstvého předsedu slovenské vlády často zobrazují jako loutku, kterou z pozadí řídí Fico s Kaliňákem. Proto bude odpověď na otázku, koho jmenuje do čela policie a samotného ministerstva vnitra i pro něj osobně důležitou zkouškou.

Pellegrini bude moci ukázat, do jaké míry a jestli vůbec se mu podaří odstřihnout od svých bývalých spojenců. Fakt, že se odhodlal k odvolání Tibora Gašpara, byl zatím pouze prvním krokem na této cestě.

autor: kap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.