Moja, Tatu a tiplicí byli pokřtěni

19. listopad 2009

Čtvrtek 19. listopadu 2009 se stal dalším významným dnem ve více než čtyřleté historii projektu Odhalení. Uskutečnil se totiž křest nejnovějšího CD gorilích pohádek s názvem Moja, Tatu a tiplíci, které už trochu tradičně načetla zpěvačka Lucie Bílá. Slavnostní křest za účasti autorů proběhl na malé scéně Hudebního divadla v Karlíně.

O úvod celého podvečera se v poněkud statistickém duchu postaral moderátor Petr Rajchert. Připomněl, že před několika dny to byly právě čtyři roky, kdy byl zahájen celý projekt Odhalení. A za tyto čtyři roky bylo publikováno 644 článků na internetu, na kterých se podílelo 35 autorů. Zároveň bylo natočeno 279 různě dlouhých videopořadů (z nichž většina byla odvysílána Českou televizí). Kdyby je někdo chtěl najednou zhlédnout, zabralo by mu to úctyhodných 23 hodin 11 minut a 6 vteřin. Za čtyři roky existence projektu vyšlo také 5 knižních titulů, některé z nich dokonce ve 4 jazykových mutacích, 2 tituly zvukových CD a 4 tituly DVD s video obsahem ve třech jazykových mutacích. "Zdálo by se, že už není o čem psát ani hovořit," řekl doslova Petr Rajchert, "ale opak je pravdou. Důkazem je i dnešní večer, kdy se křtí zbrusu nové CD."

Pak byl na scénu pozván autor projektu Odhalení Miroslav Bobek, který před zcela zaplněným hledištěm připomněl, že vše začalo takzvanými "Mojánkami" - minutovými videopohádkami, které se objevily už na samém začátku Odhalení. Postupně začal Mirek Bobek společně s Terezou Šefrnovou psát delší literární útvary, které byly původně určeny českým dětem, ale záhy se začaly překládat do světových jazyků a distribuovat africkým dětem. "Je fascinující," podotkl pan Bobek, "že děti ve vzdálené Africe díky těmto pohádkám důvěrně znají naši Moju, Tatua a celou pražskou rodinu, a vnímají je jako své blízké." Na právě vycházejícím novém CD ocenil zejména vklad zpěvačky Lucie Bílé, která ho namluvila bez nároku na honorář.

Potom už byla ke slovu vyzvána samotná hlavní interpretka. Lucie Bílá vždy překvapí svojí bezprostředností a neoficiálností. Obrátila se na přítomného autora a doslova řekla: "Z vašich očí jde takové dobro, že vy prostě musíte psát pohádky!" Potom prozradila něco z toho, jak probíhalo vlastní natáčení CD. Sama se označila za člověka, který se stále má co učit. S režisérem Janem Jiráňem spolupracovala systémem "pochval mě za něco, co neumím, a já se to rychle naučím". Na závěr zhodnotila výslednou podobu CD slovy: "Když si odmyslím, že jsem ty pohádky načetla já, tak se mi to cédečko opravdu líbí."

Milada Kudrnová při improvizované autogramiádě

Dalším řečníkem na scéně se stal režisér Jan Jiráň. Ke spolupráci s Lucií Bílou dodal: "Lucie Bílá je neřízená střela, ale přesto se mně s ní pracovalo snadno. Ona je gejzír nápadů a nabízela mi takové množství barev hlasů, že se mi neoposlouchaly ani při stém opakování. Je skvělá nejen v hlasech goril, ale i jiných postav, různých kachen, kačerů nebo tiplíků."

Petr Rajchert představil další autory, kteří se na CD podíleli - Dominika Renče, který zkomponoval doprovodnou hudbu, a Miladu Kudrnovou, která namalovala předlohu pro přebal CD.

Pak nadešel dlouho očekávaný okamžik křtu. Kmotry mělo nové CD hned dva - herce Jiřího Lábuse a předškoláka Vojtíška, malého synovce Lucie Bílé. Jiří Lábus se přiznal, že má ke gorilám docela blízký vztah. Dokonce jim křtil rekonstruovaný pavilon po povodních v roce 2002.

Následoval výstřel špuntu z láhve šampaňského a neodmyslitelné lití tekutiny na nevinný zvukový nosič. To vše za nepřetržitého cvakání spouští a blikání blesků několika desítek fotografů. Jiří Lábus cédéčku popřál, aby ho rády poslouchaly jak dětii dospělí a hlavně aby se líbilo všem gorilám.

Úspěšné dražitelky

Slavnostní podvečer pokračoval předáním olejomalby Milady Kudrnové a fotografií Khalila Baalbakiho, Miroslava Bobka a vítězů fotosoutěže Odhalení dražitelům, kteří za ně nabídli nejvyšší částky v rámci dobročinné internetové aukce, která se nedávno uskutečnila díky spolupráci s aukčním portálem Aukro.

Tak tedy popřejme novému cédečku Moja, Tatu a tiplíci, aby se líbilo, a hlavně, aby se prodávalo. Protože s prodejem každého kusu přichází na sbírkové konto Odhalení další částka, která může pomáhat gorilám ve volné přírodě.

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení