Míčové hry v Limbe

28. duben 2009

Původně mělo jít o jednoduchý etologický pokus, uskutečněný v rámci natáčení a vysílání přímého internetového přenosu z Limbe Wildlife Centre v Kamerunu.

Výchozí záměr byl tento: členové naší expedice podají do venkovního gorilího výběhu míč a meloun srovnatelné velikosti a barvy. Všichni jsme očekávali situaci obdobnou, jakou známe z našeho pražského pavilonu - tedy, že melounu se zmocní dominantní stříbrohřbetý samec Arno, a dokud to neuzná za vhodné on sám, s nikým se nebude dělit. Jenže předpoklad je jedna věc a samotný průběh události věc druhá. Arno se vůbec nehnal za melounem a bez zaváhání si pro sebe ukořistil míč. Věděl, že nejde o potravu, protože k míči nijak nečuchal ani se ho nesnažil ochutnat. Naopak začal po celém prostoru běhat s míčem jako utržený ze řetězu. Dal nám tím jasně najevo, že pro něj není bytostně důležitá jen strava, ale také hra. Dokonce tak důležitá, že kvůli hře obětuje kořist ve formě nadstandardní lahůdky. To je další znak a důkaz toho, jak jsou lidoopi blízcí a příbuzní nám lidem.

A je velmi zajímavé pozorovat hru Arna s míčem. Zdá se, že tento dominantní samec chce vyprovokovat ostatní členy skupiny, aby se mu stavěli do cesty a zkoušeli mu míč odebrat. Sám si pak vychutnává svoji schopnost odolat těmto atakům a udržet míč ve svém náručí. Arno tuto hru jistě neokoukal od lidí. Musel tato jednoduchá pravidla vymyslet a stanovit sám. A nás může překvapovat jen to, jak se tato pravidla nápadně podobají našemu lidskému rugby. Samozřejmě, gorilám chyběly branky, tedy nějaký hmatatelný cíl hry. Ani si přesně nestanovily družstva, vlastně Arno hrál sám proti komukoliv, kdo se mu nabídl. Je však patrné, že Arno používal velmi podobné kličky, úhyby, a držení míče, jaké známe z našeho lidského rugby. Zdá se, že šlo o jakýsi prototyp hry společné nám všem primátům, kterou jsme my lidé později jenom trochu promysleli.
Vychutnejte si nekomentované video přiložené k tomuto článku. A fanděte gorilám!

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení