Mezinárodní měsíc dobrovolnictví

22. duben 2012

Vycestovat do zahraničí, získat zajímavé zkušenosti, seznámit se s novými lidmi z celého světa, zlepšit se v cizím jazyce, ale také pomoci tam, kde je to potřeba – to všechno člověk může zakusit v rámci dobrovolnických projektů. Uplatnění se najde de facto pro každého - manuálně i tvůrčím způsobem. A právě nyní probíhá Mezinárodní měsíc dobrovolnictví.

Do dobrovolnických programů se mohou zapojit nejen mladí. Jak na to, jim poradí pestrý program, který po celé republice připravila nevládní nezisková organizace INEX - Sdružení dobrovolných aktivit.

V oblasti mezinárodního dobrovolnictví a mezikulturního vzdělávání působí od roku 1991. Do světa každoročně vysílá asi 800 českých dobrovolníků a zároveň pro 400 zahraničních organizuje lokální projekty v České republice.

Na programu Mezinárodního měsíce dobrovolnictví jsou diskuse, tematické večery, výstavy fotografií, performance, společné vaření, ale také miniworkcampy. Celou událost přibližuje jeden ze členů klubu dobrovolníků organizace INEX Ondřej Bradáč:

Měsíc mezinárodního dobrovolnictví

„Myšlenkou těch miniworkcampů je, aby lidé, kteří třeba ještě nemají zkušenost s tím, jaké to je vyjet na workcamp, mohli ochutnat tu atmosféru. Ale jelikož jsme omezeni časově, prostorově, tak je to workcamp jenom na jeden den. Ale snažíme se na ty akce dostat i lidi z různých států, třeba dobrovolníky z jiných zemí, aby právě byla splněna ta atmosféra mezinárodního setkávání.“

Dobrovolníci si můžou vybrat, jak dlouhého workcampu se zúčastní. Může jít o krátké i dlouhodobější projekty.

„Zpravidla to bývá 2 – 3 týdny. Ale jsou i workcampy, které jsou kratší. Já jsem byla na workcampu, který byl snad 10 nebo 11 dní. Ale taky na druhou stranu jsou potom možnosti vyjet i třeba na půl roku nebo dokonce na rok. Takže řekněme od těch dvou týdnů do jednoho roka. Ale ty letní workcampy jsou 2 – 3 týdny.“

Posláním organizace INEX je skrze své projekty aktivně podporovat a rozvíjet sociální integraci, tolerantní, otevřenou společnost, a to na místní i globální úrovni. Ondřej Bradáč popisuje svoji osobní zkušenost s dobrovolnictvím:

„Já jsem se s INEXEM seznámil v loňském roce. A úplně ten první impuls nebyl ani tak ta touha vyloženě pomáhat. To přišlo až druhé v řadě. Byla to pro mě určitá možnost, jak strávit nějakým způsobem zajímavě kousek léta a vyrazil jsem prostřednictvím INEXU do Slovinska, do obce Cerknica. Bylo tam řekněme takové chráněné bydlení pro lidi, kteří trpí maniodepresivní psychózou, schizofrenií atd. a my jsme jim tam pomáhali zvelebovat, dávat dohromady to jejich obydlí. To byla moje první zkušenost s INEXEM. Teď dobrovolničím i tady v Čechách a v létě určitě chci zase někam vyrazit.“

Poslední miniworkcamp proběhne v sobotu 28. dubna v Praze. Zájemci o dobrovolnictví se zúčastní společného vaření a předávání receptů z různých koutů světa. Celý program vyvrcholí závěrečnou party, která proběhne téhož dne v dejvické klubovně společnosti INEX.

autor: Irena Feithová
Spustit audio