Maiselova synagoga má po rekonstrukci novou stálou expozici

20. září 2015

Jednou z dominant pražského Židovského Města je Maiselova synagoga, jež je součástí návštěvnického okruhu Židovského muzea v Praze. Počátkem léta se po více než roční zevrubné opravě a rekonstrukci opět otevřela veřejnosti, a to i s novou stálou expozicí.

Příběh Maiselovy synagogy se začal psát na sklonku 16. století. Mordechaj ben Šemuel Maisel, dvorní Žid, úspěšný obchodník a finančník, tehdy zakoupil pozemek na jižním okraji pražského židovského ghetta a od císaře Rudolfa II. získal zvláštní privilegium ke stavbě soukromé synagogy. Ta byla vystavěna v letech 1590-1592 v renesančním stylu a na dalších sto let se stala největší a nejvýstavnější stavbou pražského Židovského Města, velkolepým domem modlitby a náboženským a společenským centrem života obce.

Budova v 17. i 18. století vyhořela a během své existence byla několikrát přestavována. Její dnešní podoba pochází z přelomu 19. a 20. století, kdy byla během asanace Židovského Města stavebně upravena v novogotickém stavebním slohu.

Expozice v Maiselově synagoze před instalací do vitrín

Nyní dokončená revitalizace Maiselovy synagogy začala v dubnu 2014 a předcházela jí dvouletá projekční příprava. Vedle sanace stavby a zrestaurování její výrazné neogotické podoby z počátku 20. století bylo vybudováno nové technologické a návštěvnické zázemí včetně bezbariérového přístupu.

Nová stálá expozice „Židé v Českých zemích, 10. – 18. století“ obsahově staví na expozici předchozí. Zároveň se však opírá o nejnovější výsledky bádání, nové uspořádání i výběr exponátů a moderní audiovizuální prvky. Za povšimnutí stojí obzvláště digitální projekce průletu pražským Židovským Městem v jeho předasanační podobě podle Langweilova modelu Prahy.

Pohled do expozice Maiselovy synagogy

Expozice se snaží srozumitelnou a poutavou formou zprostředkovat představu o vnitřním životě židovských obcí v českých zemích i o jejich vztazích s okolní společností. Je rozdělena do několika tematických celků, jimiž návštěvník prochází po směru toku hebrejského písma zprava doleva.

Úvodním tématem je Židovské osídlení v českých zemích. Následují témata Postavení Židů ve středověké a raně novověké společnosti, Židovská obec a Tradiční židovská vzdělanost. Centrální prostor synagogy je věnován renesančnímu „zlatému věku“ pražských Židů. Návštěvník se dále seznámí s židovskými způsoby obživy a společenským životem ve vymezeném historickém období a nahlédne též formy diskriminace a duchovního útlaku Židů. Expozici zakončuje Epilog, jenž na příkladu židovského osvícenství a sílících kontaktů mezi židy a křesťany v osvícenské Praze předznamenává proměnu života českých Židů od konce 18. století.

Vitríny - instalace exponátů v Maiselově synagoze

Ve večerních hodinách slouží nově prostor Maiselovy synagogy jako auditorium pro programy komornějšího rázu – hudbu, četbu, divadlo jednoho herce. Na rozdíl od předchozí expozice proto nyní zůstává střed synagogy volný, připravený pro proměnu v hlediště. Ambicí nového kulturního prostoru je přitáhnout především domácí publikum.

autor: Kateřina Honskusová
Spustit audio