Magdalena Dobromila Rettigová: Předmluva k prvnímu vydání Domácí kuchařky

19. srpen 2010

Legendární Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, kterou proslavily instrukce typu „vezmi asi půl žejdlíku chladné, čisté rybí polívky, vraz do ní čtyři celá vejce a dva žloutky“...

Její slavná kuchařská kniha se celým názvem jmenuje Domácí kuchařka, čili snadno pochopitelné a prozkoumané poučení, kterak se masité i postní pokrmy všeho druhu nejchutnějším způsobem vaří, pekou a zadělávají; kterak se rozmanité moučné a ovocné lahůdky, zavařeniny atd. připravují; kterak se tabule nejnovějším způsobem pokrývají; kromě mnohých jiných užitečných a v domácnosti nevyhnutelně potřebných věcí.

Čte: Markéta Jahodová
Natočeno: 2010

Zkrátka kromě receptů nabízela i návody na udržování domácnosti.

Kniha receptů Magdaleny Dobromily Rettigové byla neuvěřitelně populární. Dnes bychom ji označili za bestseller. Poprvé vyšla v roce 1826, předávala se z generace na generaci a vyšla v několika desítkách vydání. O autorčině jazykovém nadání se můžete přesvědčit, když si stáhnete Domácí kuchařku ve formátu PDF.

Předmluva k prvnímu vydání Domácí kuchařky z r. 1826
Ke stažení ve formátu MP3.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu