Magdalena Dobromila Rettigová: Předmluva k prvnímu vydání Domácí kuchařky

19. srpen 2010

Kniha receptů Magdaleny Dobromily Rettigové byla neuvěřitelně populární. Dnes bychom ji označili za bestseller. Poprvé vyšla v roce 1826, předávala se z generace na generaci a vyšla v několika desítkách vydání. Proslavila se instrukcemi typu: „Vezmi asi půl žejdlíku chladné, čisté rybí polívky, vraz do ní čtyři celá vejce (…)“

Čte: Markéta Jahodová
Natočeno: 2010

Její slavná kuchařská kniha se celým názvem jmenuje Domácí kuchařka, čili snadno pochopitelné a prozkoumané poučení, kterak se masité i postní pokrmy všeho druhu nejchutnějším způsobem vaří, pekou a zadělávají; kterak se rozmanité moučné a ovocné lahůdky, zavařeniny atd. připravují; kterak se tabule nejnovějším způsobem pokrývají; kromě mnohých jiných užitečných a v domácnosti nevyhnutelně potřebných věcí.

Zkrátka kromě receptů nabízela i návody na udržování domácnosti.

Kniha receptů Magdaleny Dobromily Rettigové byla neuvěřitelně populární. Dnes bychom ji označili za bestseller. Poprvé vyšla v roce 1826, předávala se z generace na generaci a vyšla v několika desítkách vydání. O autorčině jazykovém nadání se můžete přesvědčit, když si stáhnete Domácí kuchařku ve formátu PDF.

Předmluva k prvnímu vydání Domácí kuchařky z roku 1826

autor: Filip Rožánek
Spustit audio