Loučíme se s Pongem aneb Pongova dobrodružství popáté a naposledy

15. červen 2008

Koncem března se na našich webových stranách objevil první díl seriálu Pongova dobrodružství. Po celou dobu od vás dostáváme řadu ohlasů a velmi nás těší, že jsou ve velké většině pozitivní.

Je vidět, že vás Pongova nelehká životní cesta zaujala a že na něj vzpomínáte se stejnou nostalgií jako ošetřovatel Marek Ždánský, který mu od počátku pomáhal sžít se s prostředím pražského pavilonu a posléze i s celou gorilí tlupou. Ta byla těsně před povodněmi v roce 2002 tvořena kromě Ponga Tadaem, Kijivu, Kambou a Shindou.

Právě Marek se stal hostem Petra Rajcherta v našem rozhlasovém studiu. Pokusil se přiblížit divákům, jak se seriál natáčel, proč je v něm několik rozporů a jak se vyvíjel Pongův pobyt v Praze ve skutečnosti. Mnozí z vás sledovali seriál tak pozorně, že jste si sami těchto nepřesností všimli a žádáte nás o vysvětlení, stejně tak o zodpovězení mnoha dotazů týkajících se Pongova života.

Seriál vznikl z materiálů původně natočených televizí Prima a byl koncipován jako telenovela, nikoliv jako komentovaný dokument. Tomuto záměru byly scény přizpůsobeny, filmaři si dovolili na několika místech autorskou licenci, například když Ponga v některých "akčních" scénách, zejména ve rvačkách s Tadaem, představují samice.

Pongovi se v prostorném výběhu moc líbilo

Chcete-li tedy znát podrobnosti pozadí vzniku seriálu, podívejte se na pátý díl Pongových dobrodružství - na našich webových stranách se objeví v úterý 17. června. Vyprávění Marka Ždánského je opravdu zajímavé, seznámí vás s největšími obtížemi, doprovázejícími Pongův příchod do Prahy, se vztahy v nově vzniklé tlupě a hlavně se svým mimořádným vztahem k Pongovi.

Pro ty, kdo nás žádají o další díly, mám špatnou zprávu. Záběrů Ponga před jeho tragickým koncem již více nemáme, seriál zůstal nedokončeným torzem. Povodně odnesly dokonce i černobílý materiál, který si Marek o Pongovi soukromě natáčel, a proto jsou Pongova dobrodružství skutečně jedinečným a neopakovatelným svědectvím o chovu goril v pražské ZOO před srpnem 2002.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení