Limbe Wildlife Centre - místo, kde gorily žijí beze strachu

12. únor 2008

Vy, kteří pravidelně sledujete naše články a magazíny Odhalení, víte, že jsme za prostředky z našeho projektu adoptovali v záchranné stanici v Limbe 4 gorily. Díky vám i nám se jim tam daří dobře. Bohužel gorily nížinné obecně zatím čelí stále velkému množství nástrah, za jejichž původem stojí činnost člověka, a proto je existence takových center jako Limbe stále důležitá.

Zatím posledním přírůstkem v LWC (Limbe Wildlife Centre) se stala gorilí slečna Bolo. V prvních dnech pobytu v novém prostředí byla velmi vystrašená, ale časem začala svojí opatrovnici Sandy Jones důvěřovat. Nyní si hraje, skotačí, směje se a pomalu se začíná s jejím začleňováním do gorilí rodinky. Po pár dnech je jisté, že obavy s tím spojené nebyly vůbec na místě. Bolo se ihned stala miláčkem veškerého opičího osazenstva, které jí bylo doslova fascinováno. Samci i samice kolem ní utvořili hlouček a vydrželi sedět dlouhé minuty a tiše ji pozorovat. Jen návštěvníci měli smůlu - v takových chvílích viděli maximálně gorilí záda.

Avšak mnohem důležitější než fyzická záchrana několika lidoopů je úkol změnit postoj místních obyvatel k volně žijícím populacím lidoopů. A na to se v LWC v poslední době začínají soustředit. Probíhají zde nejrůznější vzdělávací programy, v nichž se přednášející snaží přiblížit obyčejným lidem nejrůznější ekologická témata a vést je k aktivní ochraně přírody. Ekosystém Mount Cameroon se pyšní druhou nejbohatší biodiverzitou v Africe a je domovem mnoha endemicky žijících a kriticky ohrožených primátů (např. šimpanz nigerijský, kočkodan Preussův). Je důležité, aby tato perla byla chráněna a zachována pro další generace.

Záchranná stanice vznikla v prostoru zaniklé zoologické zahrady

V Kamerunu (a nejen tam) jsou v současné době 2 hlavní problémy - ilegální těžba dřeva a pytláctví. Přitom na tzv. bush meat trade, tedy ochodu s masem divokých zvířat, je existenčně závislá jen nepatrná část populace. Jedná se zde spíše o jakýsi folklór a zažité stereotypy. Je tedy třeba domorodému obyvatelstvu vysvětlit, že ochrana goril, kterých v Africe drasticky ubývá, je více než důležitá a jejich zabíjení pro kousek plecka či kýty je doslova barbarské. Zatím to vypadá, že snaha zaměstnanců LWC padá na úrodnou půdu. Je ovšem jasné, že se jedná o běh na dlouhou trať.

Vrátit se do divokého pralesa už nejde, ale gorily tu mají důstojný život

Provoz takovéto stanice se poměrně finančně náročný. Na jedno mládě připadne kolem 5000 Kč měsíčně na výživu, plenky a veterinární péči. Proto by nebyl možný bez pomoci jak kamerunské vlády, tak hlavně zahraničních nevládních organizací, sponzorů a zoologických zahrad. Mezi známé mecenáše patří například i fond Brigitte Bardot. Ani Česká republika však nezůstává pozadu. Do projektu se zapojila zoologická zahrada v Praze a Český rozhlas, který pomáhá hlavně díky vám, věrným fandům našeho Odhalení, kteří hojně přispíváte. Je úžasné, že se v dnešní době najde stále dost nezištných lidí, kteří buď přímo aktivně nebo alespoň finančně podporují tyto projekty.

Gorily v záchranné stanici jsou zvyklé na své lidské ošetřovatele

Populace goril nížinných dnes čítá na 100 000 kusů. Zdá se vám to mnoho? Co by se stalo, kdyby lidská populace klesla na toto číslo? Zřejmě by se snížila rychlost drancování naší planety a všechna zvířata by mohla žít beze strachu. Stále je nás ale nepoměrně víc. Chraňme proto přírodu a nezapomínejme, že i zvířata mají duši.

Pár slov o Limbe a Limbe Wildlife Centre:Limbe bylo založeno roku 1857 britským misionářem Alfredem Sakerem. Do roku 1982 bylo známé pod jménem Victoria. Je situováno v překrásném zálivu, obklopeném horami, v jihozápadní části afrického státu Kamerun. Pláže pokryté černým pískem jsou vyhledávaným místem turistů ze Západu. Náš zájem však přitahuje docela jiná věc - záchranná stanice v Limbe - útočiště 167 primátů a dalších dvanácti zvířat (mezi nimi jsou např. 3 krokodýli nilští).Záchranná stanice Limbe Wildlife Centre (LWC) vznikla na konci roku 1993 zásluhou kamerunské vlády a nevládní organizace Pandrillus1 z místní zoologické zahrady. Po čtyřicetileté existenci zoo, který byla naprosto nevhodná pro chov zvířat, se z tohoto místa stalo centrum ochrany bezmocných primátů a vzdělávání místních obyvatel. V LWC nyní žije 12 goril. Všechny mají podobný osud. Záhy osiřely, jelikož se jejich rodiče stali obětí pytláků, a byly prodány lidem, kteří si z nich udělali domácí mazlíčky. Některé z nich se podařilo vypátrat, byly zabaveny úřady a následně převezeny do Limbe. Druhou část dovezli do záchranné stanice jejich majitelé osobně poté, co si uvědomili, že roztomilá "opička" nezůstane "sladkým" tvorečkem navěky.

autor: Blanka Krulová
Spustit audio
Projekt Odhalení