Lajka Čchin a Gagarin

22. leden 2004

Kdo si myslí, že loutkové divadlo je jen pro děti, měl by zajít do Minoru (6. a 29. 2.) na inscenaci Divadla AHA a Studia Zvon "Lajka Čchin a Gagarin". Po zhlédnutí této inscenace totiž musí každý uznat, že takovéto představení, byť loutkové, může plně docenit pouze dospělý. Ne že by se děti nebavily. Na premiéře 19. 1. jich pár bylo a jejich zvonivý smích zněl sálem, ale přeci jen neochutnaly dobu s hořkou příchutí totality a nemohou se tak smát konkrétním skutečnostem.

O co se ale vlastně jedná. Tvůrci, tedy režisér, scénárista a výtvarník Aurel Klimt s textařem a skladatelem Miroslavem Wankem, nazývají hru loutkovým vesmírným muzikálem. Nebudu vám zde psát, o čem hra je, neboť věřím, že vás na představení nalákám, a nechci vás tak ochudit o čistý zážitek. Mohu vám pouze prozradit, že hlavními protagonisty jsou postavy uvedené v názvu a hybatelem děje jsou poupravené historické skutečnosti, vlastnosti zvířat, Rusů a jiných forem života a vše se odehrává v lehce absurdní humorné mlhovině (abych tak užil vesmírného termínu.)

Karel Zima a Lenka Veliká při představení Lajka Čchin a Gagarin

Hudbu k inscenaci nahrála skupina Už jsme doma a loutky vodí Lenka Veliká, Karel Zima, Čeněk Koliáš a Martin Matejka. A protože je celá inscenace perfektně sehraná, neboť z rozhodnutí režiséra připadla premiéra až na čtvrtou reprízu, přijde si na své milovník loutkového divadla (zvláště specializuje-li se na spodové loutky), milovník vtipných textů a lehkého erotična, ten kdo si rád dělá srandu z ruského přístupu k zodpovědnosti... No, abych nevypisoval dlouho. Zkrátka každý. A kdo by si nedal říct a na představení nešel, může se těšit na celovečerní film Lajka Čchin a Gagarin, jehož pilotní ukázka byla součástí premiéry.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu