Věčné noci: Divoký návrat Sandmana a jeho svérázné rodiny

30. září 2013

Sedm Věčných sourozenců, sedm příběhů, sedm kreslířů s různorodými výtvarnými styly. Scenárista a spisovatel Neil Gaiman splnil antologií Věčné noci slib, že se jednou vrátí k postavám z oceňované komiksové série Sandman.

Vládce snů byl během okultního rituálu vytržen z domovské dimenze a trvalo dlouhé roky, než se dostal ze zajetí a zrenovoval své chátrající království. Několik let také trvalo, než se čtenáři dozvěděli, jak charismatický hlavní hrdina s rozčepýřenými vlasy a anorektickou figurou skončí. Přelomová komiksová série Sandman se ale nezabývala pouze ústředním Morfeem. Z nekonečného vesmíru bylo představeno několik desítek postav, jejichž atmosférické příběhy dokázaly oslovit i publikum, které komiksům běžně neholduje.

V Sandmanovi se experimentovalo s narativní a formální stránkou, přičemž v této tradici pokračuje i doplňková kniha Věčné noci. Skládá se ze sedmi částí, v nichž nějakým způsobem účinkují Věční. Zahradami se prochází Osud, v Benátkách vypráví muž o svém setkání se Smrtí, archeologové se při odkrývání budoucnosti dostanou blízko ke Zkáze.

Britský scenárista Neil Gaiman na povídkách pracoval se sedmi kreslíři, jejichž styl koresponduje s přiděleným segmentem. Zatímco příběh s Touhou zaplnil italský tvůrce erotických komiksů Milo Manara lechtivými scénami, pasáž Zoufalství láme Barron Storey trýznivými obrazy do nejasných útržků zničených osudů. Jak je u Gaimana dobrým zvykem, mají povídky kromě radikálně odlišných nálad také další vrstvy a odkazují na popkulturu či klasická literární díla.

Sandman: Věčné noci

Již loni bylo přitom oznámeno, že Věčné noci nebudou posledním návratem dvaapadesátiletého spisovatele k svérázným sourozencům. V říjnu vyjde v Americe první číslo prequelu, který přiblíží, co dělal Sen před svým uvězněním. Pakliže si další cesty po nadpozemských říších udrží kvalitu prvních dodatků, jdu si pomalu balit kufřík.

Sandman: Věčné noci, scénář Neil Gaiman, kresba Glen Fabry, Frank Quitely, Barron Storey, Miguelanxo Prado, Milo Manara, P. Craig Russell, Bill Sienkiewicz, překlad Viktor Janiš, nakladatelství Crew, 2013, 160 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio