Válka nevěst

17. duben 2009

Která žena by netoužila po tom, aby byl její svatební den dokonalý: nádherné šaty, vysněné místo, dokonalý oběd, dort, krásné družičky a samozřejmě nejlepší přítelkyně za svědka? Zkuste se postavit mezi odhodlanou ženu a její svatební sen a smete vás síla uragánu... Dvěma nejlepším přítelkyním vyšel omylem svatební agentury termín na stejné místo a stejný čas. Chcete si vsadit, za jak dlouho se prosté soupeření zvrhne v otevřenou válku? UVNITŘ TRAILER!

Ema a Liv jsou kamarádky od dětství, vyrůstaly spolu, sdílely holčičí tajemství, radovaly se, smutnily a spolu si také hrály na svatbu. Od té doby uplynulo pár let. Obě dvě vyrostly a nyní jsou dospělé, mají stálé partnery, společné kamarádky a zůstal jim i dětský sen o té nejideálnější svatbě, který společně vysnily. Ema je učitelkou na základní škole, je milá, mírná, trochu neprůbojná a snadno sebou nechá manipulovat. Liv je jejím pravým opakem, je rázná, nedočkavá, netrpělivá, ambiciózní a pracuje jako právnička ve velké advokátní firmě. Obě dvě mají přítele a přemýšlejí o posunutí vztahu do další úrovně a jsou štěstím bez sebe, když je v rozmezí několika dní partneři požádají o ruku. Všechno se jim najednou zdá báječné, konečně se jim má splnit dětský sen a mají zažít to, v čem vidí jeden z nejradostnějších okamžiků v životě ženy. Rozhodnou se plánovat vše společně, svatby budou v rozmezí několika týdnů a je přeci jasné, že jedna půjde druhé za svědkyni. Pak se však stane ta strašlivá věc. Ve svatební agentuře omylem přiřadí oběma budoucím nevěstám termín na stejný den a obřad na stejné místo.

Je jasné, že pokud se obě svatby mají vydařit co nejlépe, jedna z nevěst bude muset ustoupit a vdát se později. Jenže ve vysněném hotelu Plaza, který jim oběma zarezervovala agentura, mají další volný termín až napřesrok. A vdát se jinde než v hotelu Plaza? Nepřichází v úvahu. Ani jedna z přítelkyň najednou nechce ustoupit. Namísto podpory se začnou brát za sokyně a rozjedou neuvěřitelný kolotoč naschválů, sabotáží a aktivit směřujících k tomu, aby jejich svatba byla ta lepší. Přetahují si navzájem muzikanty, posílají si pod jinými jmény sladkosti, aby se ta druhá nevešla do svatebních šatů, v kadeřnictví a salonech krásy si vyměňují tónovací barvy a každá další akce odstartuje ještě důraznější reakci. Skrze vnější pozlátko jim oběma uniká to podstatné, a navíc začínají postrádat jedna druhou. Podaří se jim dát celou situaci do pořádku dřív, než bude definitivně pozdě?

Válka nevěst

Pravděpodobně nikdo nevymyslí větší klišé než romantickou komedii s motivem svatby. Každý rok vtrhne do kin alespoň jedna taková a variací už se vystřídala neskutečně dlouhá řada. Válka nevěst je pokusem o vnesení trochy života do zatuchlého žánru. Bohužel pokusem nepříliš zdařilým. Film je rozkolísanou směsicí ohraných svatebních příhod, dojatých nevěst, rozpačitých ženichů, zkoušení šatů, hektických a chaotických svatebních příprav, předsvatební nervozity a soupeření dvou přítelkyň, které v podstatě z malicherných důvodů dospěje do stádia za vlasy přitažených naschválů. Vlastně je to spíš smutné než vtipné, dívat se na chování dvou dospělých ženských, kterým absolutně nedochází následky, jaké z jejich vzájemných zlomyslností mohou vzejít. Na filmu jsou v zásadě "romantické" jen svatební tematika a happyend. Některým naschválům se sice zasmějete, ale jsou dovedené ad absurdum a smích nejde úplně od srdce.

Válka nevěst

Herecké výkony obou hlavních představitelek jsou sice energické a plné elánu, místy je na nich vidět, že si natáčení opravdu užívaly, ale z mnoha přehnaných situací plynou jen více či méně zdařilé pokusy o adekvátní reakci. Kate Hudsonová i Anne Hathawayová jsou moje oblíbené herečky, a pokud bych je měl porovnat v rámci Války nevěst, měla Anne rozhodně navrch. Pravděpodobně se na ní podepsal předsvatební trénink z oscarového dramatu Rachel Getting Married.

Válka nevěst

Válka nevěst je průměrným snímkem, málo romantickým na slaďák, málo vtipným na komedii. Neustálé střídání obou poloh vede k výslednému rozpačitému dojmu. Svatební část filmu originalitou rozhodně neoplývá a soupeřivé šílenství obou hlavních hrdinek zase spolehlivě odradí jakéhokoli muže od myšlenek na svatbu. Dámy, pokud se rozhodnete na Válku nevěst zajít, raději nechoďte s partnerem. Mohla by ho poněkud šokovat role snoubenců jako nepodstatných přívěsků, s nimiž se počítá až v poslední fázi celého cirkusu.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Válka nevěst

Válka nevěst (Bride Wars) komedie / romantický, USA, 2009, 94 min.

Režie: Gary Winick, scénář: Greg DePaul, Casey Wilson & June Diane Raphael, produkce: Kate Hudson, Alan Riche, Julie Yorn, kamera: Frederick Elmes, střih: Susan Littenberg Hagler, hudba: Ed Shearmur

Hrají: Anne Hathaway (Emma), Kate Hudson (Liv), Candice Bergen (Marion St. Claire), Steve Howey (Daniel), Bryan Greenberg (Nate), Chris Pratt (Fletcher), Kristen Johnston (Deb), John Pankow (John), Paul Scheer (Ricky Coo), June Diane Raphael (Amanda), Lauren Bittner (Amie)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu