Křesťané jsou pronásledováni v Iráku – i jinde ve světě

6. březen 2010

Pronásledování křesťanů ve světě nabývá na intenzitě. Vyplývá to ze studií několika organizací, ale i ze zpráv z krizových oblastí. Většina států a společností, které křesťany utlačují nebo i pronásledují, jsou státy muslimské nebo komunistické. Tuto neděli vyhlásilo 22 německých církví za den solidarity s iráckými křesťany.

V severoiráckém Mosulu žilo na 1 500 křesťanských rodin, dnes jich tam je jen asi 50. Většina z nich odešla poté, co zde byla řada křesťanů zabita, a co byl poničen jejich majetek nebo kostely. Není to zdaleka první útok na irácké křesťany – jejich celkový počet z doby před 10 lety klesl na méně než polovinu, většina z nich se rozhodla odejít do ciziny. Přitom se jednalo o jednu z nejstarších komunit na světě, jejíž dějiny sahají do 2. století.

Jejich situace si povšiml i papež Benedikt XVI., který svět vyzval na jejich podporu. Současné násilnosti vyvolávají vzpomínku na předchozí vlny protikřesťanských násilností v Iráku. Před 2 lety byl například unesen a zabit i arcibiskup chaldejské, tedy největší irácké církve.

Irák, který je stále ještě postižen dozvuky občanské války, však není zdaleka jedinou zemí, kde křesťané čelí útlaku nebo i ohrožení života. Velmi podobným hrozbám čelí na Filipínách, v Súdánu, v Gaze, v Egyptě, Turecku a řadě dalších států. Typickým problémům čelí křesťané v muslimských státech, kde jsou obviňováni ze spolupráce se Západem nebo ze snahy odlákat muslimy od jejich víry. Svou roli hraje často fakt, že jsou vzdělanější a bohatší než jejich okolí, jsou vlastníky nemovitostí, provozují internetové kavárny, prodávají alkohol a jejich ženy jsou emancipovanější.

Jinému druhu útlaku křesťané čelí ve státech s komunistickým zřízením, jako je Čína nebo Vietnam, nejhorší situace je v Severní Koreji, kde byly desítky tisíc lidí poslány do pracovních táborů právě za svou víru. Biskupka Margot Kässmannová, která do února vedla sdružení velké části protestantských církví v Německu, dokonce tvrdí, že křesťané jsou příslušníci nejvíce pronásledované víry na světě.

Podle mezinárodní organizace Open Doors je z více než 2 miliard křesťanů předmětem pronásledování asi 100 milionů. Tato organizace vydává i žebříček vůči křesťanům nejvíce represivních států a společností. V tabulce vede komunistická Korea, následována Íránem, Saúdskou Arábií, Somálskem, Maledivami a Afghánistánem. Ovšem i v relativně liberálním Turecku se skoro polovina lidí domnívá, že křesťanství je násilné, a přes 40 procent by nechtělo mít křesťana jako souseda.

Spustit audio

Více z pořadu