Křest Tatu se blíží

5. říjen 2007

Už zhruba za týden - přesně to bude v sobotu 13. října v 11 hodin - dojde k pokřtění zatím posledního mláděte goril nížinných v pražské zoo. Jeho jméno - Tatu - je známé už více než dva měsíce. Pochází ze svahilštiny a v překladu znamená "Třetí". To ovšem pravidelní čtenáři a diváci naší internetové stránky dávno vědí. Stejně tak tuší, že je to kluk, i když prokazatelné testy DNA se zatím nepodařilo provést. Ale všichni chovatelé a spolupracující primatologové se výrazně kloní k tomuto názoru. Co ovšem není běžně publikovaná informace, je, že Tatu je v pořadí už čtrnáctou gorilou, která kdy žila v pražské zoologické zahradě. Dokázali byste vyjmenovat těch předchozích 13? Asi ne. Tak si je pojďme připomenout.

Úplně první gorilou, která kdy byla do Prahy přivezena, byl sameček Titan. Stalo se to v roce 1963. Pražská zoo tehdy nakupovala zvířata od obchodníka pana van Brinka. A protože tehdy již existoval specializovaný pavilon opic, učinili pracovníci zoo nezávazný dotaz, zda by nebylo možné získat gorilu. Za tři dny přišla zásilka beden se zvířaty. Podle průvodního dopisu šlo o lachtana a nějaké opice. Aby se zvířata nestresovala, k předání beden na letišti došlo velmi rychle a jen se zběžnou kontrolou. Lachtan na sebe upozornil sám hlasitým štěkáním. V druhé bedně byl párek kočkodanů brazilských. Když ošetřovatelé nahlédli dýchacím otvorem do třetí malé bedny, podle srsti stanovili, že jde pravděpodobně o guerézu. Bylo jim to sice divné, protože ji nikdo neobjednával, ale přece ji po náročné cestě nebudou hned vracet. Až v zoo při rozbalování beden se zjistilo, že onou guerézou bylo mládě gorily nížinné. Dostalo jméno Titan a stalo se tak navždy první gorilou v pražské zoo. Samozřejmě mládě pocházelo přímo z přírody, kde se narodilo o rok dříve (asi 1962), bylo upytlačeno a následně zabaveno. Titan se v pražské zoo dožil 26 let a uhynul v roce 1988.

Pouhé tři čtvrtě roku po příchodu Titana, získala pražská zoo v pořadí druhou gorilu, samici Nigru. I ona byla mládě pocházející z volné přírody, narozena také pravděpodobně v roce 1962. Nigra, která s Titanem utvořila pár, svého samce o mnoho let přežila. V roce 1999 byla převezena na dožití do německého Rostocku, kde v roce 2005 zemřela. I tak se dožila vůbec nejvyššího věku ze všech goril žijících v zajetí po celém světě. Dosáhla věku 43 let.

Třetí, čtvrtou a pátou gorilou v pražské zoo se staly samice Gája a Golda a mladý samec Jimmy. Všichni tři opět pocházeli z volné přírody a jako jejich datum narození je udáván rok 1972. Do pražské zoo přišli postupně v rozmezí let 1973 - 75. Jako první uhynul Jimmy. Bylo to v jeho osmnácti letech v roce 1990. Jen o osm let ho přežila samice Golda, která uhynula v roce 1998. Z této trojice dosud žije samice Gája. Navštívit ji můžete ve francouzském La Valleé di Singes. Letos na jaře to udělal štáb Odhalení a přivezl odsud rozsáhlou televizní reportáž. Možná si vzpomenete na příběh samice, která porodila dvě krásná, zdravá mláďata (Kwanzu a Miliki), ale nedokázala jim poskytnout mateřské mléko. Mláďata musela být uměle odchována, ovšem tak citlivě, že se mohla později vrátit do své rodinné skupiny, což byl ohromný výsledek péče ošetřovatelů v La Vallée de Singes. Gája porodila svá mláďata ve věku 29 a 33 let, takže nebyla sice nejmladší matkou, ale jistě ji čeká ještě pár krásných let života v příjemném francouzském prostředí.

První gorilou v pražské zoo, která pocházela z umělého odchovu, byl mladý samec Assumbo. V pořadí šestá pražská gorila. Assumbo přišel do Prahy jako sedmnáctiletý, bezprostředně po úhynu samce Jimmyho. Assumbo tak žil většinu života s Nigrou, která zůstala po uhynulém Titanovi sama, ale chvíli také s Gájou a Goldou. Ošetřovatelé učili Assumba s Nigrou malovat. Nigra to uměla velice dobře. Vždycky si odhrnula dřevitou vlnu, aby si papír mohla položit na rovnou zem, lehla si na zem, jednou rukou podložila hlavu a druhou rukou malovala krásné obrázky. Ale Assumbo ne a ne začít malovat. Jednou ovšem zapadlo několik pastelek do dřevité vlny, Assumbo je našel a přes noc pokreslil všechny zdi v pavilonu. Jako šestadvacetiletý odešel Assumbo z pražské zoo společně s Nigrou na dožití do německého Rostocku. A tam žije dodnes. Je mu 34 let.

Další pražské gorily, v pořadí sedmá až třináctá, byly už obyvatelé současného specializovaného gorilího pavilonu - Pong, Tadao, Kamba, Shinda, Kijivu, Richard a Moja . Ale ty všechny už velmi dobře znáte z našeho příběhu Odhalení. A letos k nim přibyl čtrnáctý Tatu. My mu (za tým Odhalení) k jeho křtu přejeme, ať je moudrý, šikovný a rozvážný jako jeho otec Richard, laskavý a dobrotivý jako jeho tetička Kamba, umělecky nadaný a dlouhověký jako jeho dávná předchůdkyně Nigra. Prostě, ať po celý život dělá dobrou vizitku pražskému chovu goril. A vy mu můžete přijít popřát také, takže v sobotu 13. října v 11 hodin v pražské zoo nashledanou!

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení