Kreslící aktivita lidoopů 2 - Použití končetin, technika a vývoj kreslení

26. březen 2007

Všichni lidoopi používají pro kreslení jak pravou, tak levou ruku, občas obě ruce současně nebo střídavě. Jeden mladý šimpanz velice často používá pro kreslení jenom ústa. Drží pastelku mezi zuby, sklání se k papíru a kreslí stejně, jak to někdy dělají hendikepovaní lidé.

Použití ruky a nohy současně jsme pozorovali velice zřídka. Pouze šimpanzí samec Kongo preferuje pro kreslení levou ruku, a to ve více než 80 % všech pokusů. Registrovali jsme více kombinací v použití končetin u mláďat šimpanzu, než u dospělých jedinců.

Technika kreslení

Zjistili jsme, že použitý kreslicí nástroj ovlivňuje techniku kreslení. Během kreslících seancí lidoopi používají pastelky, tužky, fixy a barvy. Gorilí samec Tadao ze Zoo Dvůr Králové nad Labem kreslí jenom barvou. Jiné kreslící nástroje (pastelky nebo křídy) vždy zničil do té doby, co jsme mu nabídli štětec namočený do barvy. Tím začal malovat.

Lidoopi obvykle drží kreslící nástroj v ruce, mezi prsty. Samice orangutana Donna často používá jinou techniku. Položí pastelku na papír a roluje jí dlaní. Občas kombinuje v jednom obrázku obě tyto techniky. Druhá samice orangutana Ňuninka rozkousává pastelky na malé kousku zuby, vyplivne tyto kousíčky spolu se slinami na papír a roztírá tuto masu dlaní po papíře. Mnozí lidoopy roztírají barvy na papíře po kreslení jazykem.

Lidoopi, zařazení do našeho projektu nemají valný zájem o prstové barvy. Přistupují k nim většinou jako k jídlu. Protože všichni naši lidoopi se snaží ochutnat kreslicí nástroje nebo barvy před samotným kreslením, musíme vybírat jen barvy zdraví neškodné a to nás dost omezuje.

Neúspěšní jsme byli také při použití vodových barev. Naši šimpanzi před kreslením protahovaly štětec, namočený do vodové barvy mezi zuby a potom se snažili kreslit tímto štětcem na papír. Jenomže to už na štětci nezůstala žádná barva. Vhodnější se ukázaly kvašové či temperové barvy.

Když jsme ukazovaly prstové barvy šimpanzi Tedymu, byl velice nervózní poté, co se poprvé dotkl barvy. Pobíhal zmateně po kleci a uklidnil se až ve chvíli, kdy našel hadr a utřel si prsty. Po několika minutách se vrátil k ošetřovatelce, vzal její ruku a začal kreslit jejím prstem.

Nejméně vhodné se u šimpanzů ukázala tužka. Její špička se rychle zlomí a pohyb rukou s tužkou po papíru je relativně složitý, zvlášť pro mláďata lidoopů. Lidoopi obyčejně kreslili tužkou jenom jednoduché čáry a tečky.

Individuální vývoj kreslicí aktivity

V průběhu experimentů s kreslením jsme registrovali individuální vývoj kreslicí aktivity u jednotlivých lidoopů. Všechny první obrázky nakreslené během první kreslicí seance jsou velice podobné. V průběhu první seance lidoopi obyčejně kreslili jenom několik jednoduchých čar rozmístěných v centrální části papíru. Po několika kreslících seancích začaly být obrázky komplikovanější, lidoopi pokrývali barvou větší část papíru.

Kreslení goril 2

Kreslící aktivity lidoopů ovlivňuje také věk zvířat. Naši šimpanzi začínají kreslit ve věku kolem jednoho roku. Před dosažením tohoto věku nedovedou provádět komplikované manipulace s tak malými předměty, jako jsou například kreslící nástroji. Jsou sice schopni udržet pastelku nebo štětec v ruce, ale nedokážou dostatečně přitlačit koncem nástroje na papír.

V našem projektu jsou zařazena zvířata ve věku od 1 roku do 36 roků. Zaznamenali jsme, že po dosažení pohlavní zralosti kreslící aktivita samců orangutanů klesá, ale samice pokračují v kreslení bez problémů. To může být způsobeno buď individuálními vlastnostmi každého samce nebo podmínkami během kreslicí seance.

Pokoušeli jsme se kreslit s pěti dospělými samci orangutánů, ale vždy bezúspěšně. Jeden z nich, Ňuňák, kreslil v jako mládě, ale po dospívání jen velice vzácně. Avšak všechny dospělé samice orangutanů zapojené do našeho projektu, kreslí velice intenzivně.

Redakčně upravil a zkrátil M. Smrček

autoři: Marina Vančatová , Zdeňka Jeřábková
Spustit audio
Projekt Odhalení