Kniha Červená stuha nabízí dětský pohled na život v ghettu Terezín

23. říjen 2011

V Izraeli žijící Annika Tetzner se narodila v Praze, nacistické pronásledování Židů přežila jen ona a její starší bratr. Vzájemně však o sobě nevěděli, a za jeho života se tak již nesetkali. Annika Tetzner píše knihy a maluje obrazy, které vystavuje po celém světě. Na českých knižních pultech se nyní objevila její kniha „Červená stuha“.

Knížka Anniky Tetzner „Červená stuha“ je souborem tří na sebe navazujících povídek založených na skutečných událostech. Příběhy se odehrávají na začátku druhé světové války v ghettu Terezín, kde autorka spolu s rodinou strávila své rané dětství. Příběhy viděné dětskýma očima ukazují hlavně „obyčejné“ dětské radosti, překonávání „obyčejných“ smutků a strachů, ovšem v neobyčejné situaci.

V „Červené stuze“ autorka spojuje své texty s vlastními obrázky, které na první pohled působí jako autentické dětské kresby. Podobně i prosté věty vyvolávají dojem dětského vyprávění. Dospělému i dětskému čtenáři tak knížka přináší srozumitelné, a zároveň velmi působivé svědectví o tom, jaké to bylo být za druhé světové války malým dítětem v terezínském ghettu; jak se zde potají slavil v rodinném kruhu svátek Pesach; jak bylo možno objevit v malém dřevěném panáčkovi čaroděje nebo v uzavřeném, osamělém rváči nalézt kamaráda, s kterým se daly překonat všechny úzkosti a nástrahy.

Ilustrace Anniky Tetzner z knihy Červená stuha

„Bubele“ – hlavní autobiografická postava povídek – je vnímavá, předčasně vyspělá holčička. Chápe, že ve světě dospělých se děje něco nedobrého. Pro ně, ty velké, kteří nedokážou vždy skrýt své vyčerpání, hlad a napětí, Bubele zůstává malým dítětem. Ale právě to v sobě přes vlastní strachy dokáže najít sílu dospělým pomáhat.

Kniha „Červená stuha“ předává silné příběhy výjimečnou formou. Obrázky ukazují některé jevy skutečnosti černobíle, jiné barevně, v souladu s dětským viděním, prostoupeným emocemi. Věty blížící se obrazům ve slovech někdy dají větší prostor realistickým výjevům, jindy dětské fantazii a symbolům.

Ilustrace Anniky Tetzner z knihy Červená stuha

„Červená stuha“ izraelské autorky Anniky Tetzner může oslovit všechny, kdo se zajímají o osud Židů za druhé světové války, učitele dějepisu. Neméně však zaujme vnímavé čtenáře ať již dětské nebo dospělé, kteří se chtějí seznámit s výjimečnou knihou o dětství v mimořádné situaci.

autor: Simona Fialová
Spustit audio