Kijivu potřetí zabřezla

21. leden 2010

Dnes, 21. 1. 2010, byla zveřejněna zpráva, že Kijivu, nejmladší ze tří gorilích samic v pražské zoo, znovu zabřezla. Pro pořádek dodejme, že jde o matku obou dosavadních pražských mláďat Moji a Tatua.

Na to, zda a hlavně kdy Kijivu opětně zabřezne, existovaly různé názory. Někteří primatologové totiž tvrdí, že gorilí samice mívají mezi druhým a třetím mládětem delší odstup. Zpravidla se udává 4 až 5 let. Na druhé straně jsou známy případy, zejména z chovů v zajetí, kdy gorilí samice rodí bez větších časových výkyvů. Pro příklad nemusíme chodit příliš daleko. Kijivina "tchyně" Rebecca (matka Richarda) porodila ve Frankfurtu 8 mláďat, z nichž prvních šest přišlo na svět v maximálním časovém rozestupu 2 roky. V případě naší pražské Kijivu je rozestup mezi prvním a druhým mládětem dva a půl roku a mezi druhým a třetím mládětem to budou pravděpodobně (pokud vše dobře dopadne) 3 roky. Ona prodleva po druhém mláděti se v případě odchovů v zajetí tedy příliš nepotvrzuje.

Tomu, že je zabřeznutí Kijivu aktuální, nasvědčovalo už chování této samice v průběhu podzimních měsíců, kdy ve větší míře od sebe odháněla svá dosavadní mláďata a lehala si na zem s náznakem pobídky směrem k Richardovi.

Popřejme tedy Kijivu, ať její třetí období březosti proběhne stejně hladce jako ta dvě předchozí. Příchod sedmého člena do naší gorilí rodinné skupiny bude určitě jejím velikým obohacením.

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení