Kijivu - gorilí samice

22. září 2010

Kijivu se narodila 18. března 1993 v holandském Apeldoornu. Její jméno znamená ve svahilštině "šedivá". Je to nevlastní sestra Shindy.

V letech 1996 až 2001 žily obě samice v Zoo Taroga. V září 2001 byly společně převezeny do Prahy. Kijivu měla stejně jako Shinda zavedený hormonální implantát, který měl bránit oplodnění při případném páření s vlastním otcem. Narozdíl od své sestry měla Kijivu ale více štěstí, tělísko se pražským veterinářům podařilo odstranit.

Po ničivých povodních v roce 2002 se musela Kijivu, Shinda a také Kamba, která s nimi obývala pražský pavilon, přestěhovat do Dvora Králové, po rekonstrukci poničené zoo, v říjnu 2003, se mohla Kijivu spolu s Shindou vrátit zpět do Prahy. V listopadu k nim přicestoval Richard. Kijivu se s ním začala hned pářit a za rok bylo na světě první mládě.

Dnes je Kijivu matkou dvou nádherných gorilích mláďat. 13. prosince 2004 přišla na svět holčička Moja, historicky vůbec první mládě gorily nížinné narozené v Česku. Druhé miminko, které dostalo jméno Tatu, se narodilo 30. května 2007. Tatu je gorilí kluk. Kijivu se od první chvíle o mláďata pečlivě stará.

Kijivu je velmi hodná, bohužel ale také trochu nervově labilní. Jakmile je ve stresu, přestává žrát, choulí se a drží si rukama uši. Možná i tato její psychická stránka způsobila, že byla ve skupině od počátku na nejnižší úrovni. Mezi samicemi panovalo po jistou dobu napětí. Když se narodila Moja, Shinda o ní občas usilovala a s Kijivu se o mládě přetahovaly. Dramatické chvíle zažil pavilon také v době, když do něj přibyla zpátky Kamba. Kijivu se jí nejprve bála a byla opatrná, ale po několika ostřejších konfliktech se všechny neshody urovnaly. Zvláště po narození Tatu si Shinda i Kamba našly k mláďatům správný vztah a Kijivu v nich našla výborné pomocnice.

Při řešení úkolů se Kijivu ukázala jako ryze praktický tvor, který nemá čas na nějaké zdržování se zkoumáním složitostí. Většinou se ke kýženému cíli dostává rychle a razantně - roztrhne obal, vyšťourá ovoce ze skuliny, vytrhne trubku s dobrotami, zabudovanou v zemi.

Spustit audio
Projekt Odhalení