Kamba se stala mediální hvězdou

12. březen 2007

Není snad dne, aby se v některém médiu neobjevila nová informace o pražských gorilách, zvláště pak o budoucí matce Kambě. Ta se stala skutečnou hvězdou a její osud není lhostejný snad nikomu. S tím, jak se protahuje termín porodu, se stále více novinářů obrací na ošetřovatele Marka Ždánského s jedinou otázkou: Kdy už to bude?

Spekuluje se o tom, že Kamba už pět týdnů přenáší, o tom, že vlastně mládě nečeká, ale je jen tlustá, případně že došlo k záměně vzorku, ze kterého bylo těhotenství samice stanoveno. Každého z nás jistě napadlo, co se vlastně děje.

Podle Marka je ale vysvětlení prosté. Termín porodu odhadoval mimo jiné podle páření, které loni v létě sledoval, a o pár týdnů později potvrdil Kambinu graviditu pomocí těhotenského testu, který se používá u žen.

Dnes už je skoro jisté, že během sledovaného páření Kamba nezabřezla, ale muselo se to stát o něco později. Zřejmě ve chvílích, kdy ji s Richardem nikdo neviděl. Mohlo to být brzy po ránu nebo večer, kdy v pavilonu již nejsou ošetřovatelé. Tento prostý fakt je tedy s největší pravděpodobností důvodem, proč jsme se zatím Kambina mláděte nedočkali.

Ale ze zoo vzkazují: není důvod být nervózní. Kamba se chová jak má, dobře žere, komunikuje s ošetřovateli, spí i odpočívá. Porod brzy přijde, jen musíme být trpěliví.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení