Kamba - gorilí samice

22. září 2010

Kamba pochází z volné přírody. Narodila se patrně v roce 1972 v pralesích Kamerunu. Jako dvouleté mládě byla odchycena a prodána do Zoo Lipsko.

Od roku 1995 žila v Zoo Duisburg a poté v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Do pražské zoo přišla v srpnu 2001 se stejně starým samcem Tadaem. Při příchodu vážila asi 82 kg a tuto váhu si v podstatě stále udržuje.

Během povodní a při následné rekonstrukci pavilonu goril byli Tadao a Kamba společně umístěni zpět do Dvora Králové. Kamba je chovatelsky nesmírně cenné zvíře, protože není příbuzná s ostatními gorilami drženými v zajetí. Všichni si velmi přáli, aby měla vlastní mládě. Když se soužití s Tadaem ukázalo jako neplodné, byla, jako poslední dospělý člen skupiny, převezena v listopadu 2005 zpět do Prahy, kde na ni čekal Richard.

Ačkoliv byl její návrat do Prahy poměrně dramatický a v prvních dnech vystupovala velmi útočně nejen vůči ostatním samicím, ale zejména vůči Richardovi (Richard se potom Kamby bál a vyhýbal se jí), vztahy ve skupině se nakonec uklidnily.

V květnu 2006 se konečně Kambě zabřeznutí podařilo, ovšem její šance na to mít vlastní mládě skončila nezdarem. Po dlouhém čekání nastal 11. dubna 2007 porod. Snad všichni sledovali internetový přenos a viděli, co se stalo. Mládě se rodilo špatným směrem a Kamba hned na začátku, ve snaze mláděti pomoci, přetrhla pupeční šňůru. Mládě zemřelo a Kambě museli pomoci veterináři. V této chvíli je velmi pravděpodobné, že už zůstane bez vlastního mláděte.

Svoji lásku a péči však přenesla na Moju, ke které se chová opravdu jako k vlastní. Dnes lze Kambu charakterizovat jako submisivní a introvertní zvíře. Vždy se drží v ústraní, není zvídavá, zachovává klid, poskytuje mláďatům poklidnou ochranu. Jen někdy je trochu náladová, to pak komplikuje ošetřovatelům práci. Pro její vyšší věk i úlohu, kterou ve skupině přijala, jí někdy nazýváme babičkou.

Spustit audio
Projekt Odhalení