Jedovaté mléko z Číny - další oběti

29. září 2008

V posledních dnech prolétla médii zpráva o sušeném mléce z Číny, které obsahuje člověku nebezpečné jedy a jehož konzumace může zapříčinit smrt. Evropská unie vyhlásila zákaz dovozu tohoto mléka do všech sedmadvaceti členských zemí. A proč tuto událost přibližujeme právě na stránkách Odhalení? Podle nejnovějších informací jsou totiž známi další nakažení. Mezi nimi jsou podle agentury Reuters i dvě čínské gorily.

Sušené mléko z Číny obsahuje nebezpečnou látku melamin, což je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Přítomnost této látky v lidském těle může napáchat nezvratné poruchy - melamin způsobuje vznik ledvinových kamenů a může vést až k postupnému selhání ledvin.

Dvě gorilí mláďata z parku Hangzhou (Chang-čou) z východní provincie Zhejiang (Če-ťiang) byla uměle odchovávána a krmena sušeným mlékem. Šlo o mléko značky Sanlu group, jehož produkty byly nyní označeny jako zdraví nebezpečné a které se pojí se smrtí 4 čínských dětí. Stejně tak jako tomu bylo v případě lidských obětí, i u goril se nejprve objevily malé krystalky v moči. Pokud by se zvětšovaly, hrozilo riziko, že by mohly zcela zablokova tok moči a vést až k poškození ledvin.

čínské mléko

Mluvčí Safari parku Hangzhou se k situaci vyjádřil pro server dailymail.co.uk: "Krize se sušeným mlékem v nás vyvolala starost o naše mláďata. Hned poté jsme je proto přestali krmit mlékem značky Sanlu."

Obě gorilky byly předány do péče veterinářů. Jejich okamžitá léčba měla předejít rozšíření jedů v těle a narůstání krystalků v ledvinové kameny. Naštěstí, jak se zdá, byl zásah úspěšný. Podle čínských veterinářů je zdravotní stav dvou- a tříleté gorily po několika dnech stabilizovaný. Poslední vzorky neprokázaly další šíření choroby ani jiné komplikace.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení