Jak změřit gorile tlak

2. prosinec 2009

Gorilí samce žijící v zajetí postihují, a to i v poměrně nízkém věku, kardiovaskulární choroby. Srdeční onemocnění, zejména ischemická choroba, jsou podle statistik nejčastější příčinou úmrtí gorilích samců. Jaké jsou příčiny tohoto negativního vývoje a jak jim předcházet? Na to se snaží odpovědět tým specialistů v Zoo Atlanta.

Běžně zmiňovaným faktorem, kterému se výskyt srdečních onemocnění přičítá, je stres. Ale jak uvádí Dr. Hayley Murphy, vedoucí veterinárního týmu v Zoo Atlanta, stresu musejí čelit i zvířata žijící ve volné přírodě. Příčiny tedy nejsou zatím plně objasněny, za onemocněními mohou stát i stravovací zvyklosti, nedostatek pohybu, genetické předpoklady a také prodělané infekce, kterým jsou zvířata v zajetí vystavena ve výrazně vyšší míře.

Předmětem zájmu výzkumníků není jen zjištění příčin, další cestou, jak proti výše zmíněnému nepříznivému vývoji bojovat, je monitorování zdravotního stavu gorilích samců, a vůbec všech gorilích "seniorů", aby se včasnou léčbou zabránilo rozvoji choroby. Jak ale zvířeti změřit tlak a tep, aniž by bylo stresováno nebo aniž by bylo nutné jej uspat? To by nakonec mohlo jeho zdraví spíš ublížit, nehledě na pochybnou výpovědní hodnotu takového měření.

Zoo Atlanta jako první zoologická instituce na světě vyřešila tento problém důmyslně. Tamního samce Ozzyho naučili samostatně si měřit tlak. Díky tomuto průkopnickému řešení může být Ozzy pod pravidelnou veterinární kontrolou. Měření krevního tlaku umožňuje technické zařízení nazývané Gorilla Tough Cuff, které vyvinuli společně výzkumní pracovníci a studenti z Georgijského technologického institutu a Univerzity Emory. Jedná se o jakousi manžetu, jejíž prototyp bude postupně testován na všech 22 gorilách atlantské zoo. Právě zoo v Atlantě je ideální institucí na ověřování nových technologií, které mají sloužit výzkumu goril. Zdejší skupina goril je vůbec největší skupinou chovanou v zajetí a zoo se dlouhodobě podílí na různých výzkumných projektech, které mohou gorilám přinést zkvalitnění péče a zlepšení kondice.

Samec gorily nížinné - ilustrační foto

Měřící manžeta funguje na stejném principu jako měření tlaku v lidské medicíně. Gorila musí vložit ruku do rukávce, který se nafoukne a změřený tlak se zobrazí na monitoru. Vyřešit design takového rukávce bylo pro studenty trochu oříškem. Kromě toho, že zařízení muselo být dostatečně velké a pohodlné, aby gorilí samec o hmotnosti nad 150 kg neměl problém do něj nasoukat svoji paži, muselo být také dostatečně odolné, protože přece jen se od goril nedá očekávat, že budou k přístroji přistupovat šetrně.

Při vývoji přístroje pomáhal právě Ozzy (nebo chcete-li zdrobněle Ozzie), 48letý gorilí samec. Nejprve však musel projít trpělivým a usilovným tréninkem, aby se četná měření mohla uskutečnit. Bylo potřeba gorilího samce často lákat do zmíněné manžety, a to dařilo! Jak jinak než díky laskominám, v Ozzieho případě vítězil mezi všemi jednoznačně vanilkový pudink, ovšem bez cukru. Časem získal Ozzy v novou věc důvěru, zjistil, že se přístroje nemusí obávat a že mu naopak z ochotné spolupráce kynou výhody. To, jak zdravotní zákrok zvládl, je úžasné. Všichni se obávali, že omezující měření Ozzie nevydrží a ve snaze uniknout z rukávce přístroj zničí.

Měření je zcela bezpečné jak pro zvíře, tak pro ošetřovatele. Samotný odečet trvá zhruba 90 vteřin. Podle dosavadních měření se zdá, že výsledky jsou poměrně spolehlivé, další získaná data prozradí samozřejmě více.

Výzkum nezačal u Ozzyho náhodně. Je nejstarším samcem v Zoo Atlanta a podle veterinářů může být nejvíce ohrožen případnými srdečními problémy. Sledování tlaku bude důležité i pro další letité gorily ze zoo v Atlantě - Shambu (50 let), Choombu (48 let) a Ivana (47 let). Ošetřovatelé očekávají, že v tomto pokročilém věku mohou trpět podobnými zdravotními problémy jako starší lidé. Díky nové možnosti monitorování mohou veterináři účinněji sledovat příznaky blížících se zdravotních problémů, získané výsledky potom ukážou, jak podávané léky ovlivňují hodnoty krevního tlaku a zda je podávaná léčba účinná.
Gorilí tlakoměr se tak v blízké budoucnosti jistě osvědčí jako neocenitelný pomocník ve veterinární péči, již nyní o něj projevily zájem další zoologické zahrady.

Zdroj: Zoo Atlanta

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení