Jak vyhrát foto a videosoutěž - I.

16. listopad 2006

Naše nová foto a videosoutěž o digitální fotoaparát a digitální videokameru a o další zajímavé ceny je v plném proudu. Přicházejí nám do redakce ČRo Online první soutěžní fotografie. Mnohé jsou zajímavé, ale hned u prvních se vyskytly určitě formální nedostatky. Například neodpovídají rozměry.

Fotografie v digitální podobě posílejte ve stanoveném rozlišení podle pravidel. Soutěžní obrázek musí mít min. rozlišení 800 x 600 bodů (pixelů) a max. rozlišení 1600 x 1200 bodů (pixelů). Samozřejmě záleží také na tom, jestli je motiv fotografie orientován na šířku či na výšku. Ovšem poměr stran nemusí být striktně 4:3, ale podle vašeho uvážení a vkusu. Ukážeme si to na několika příkladech:

a) Fotografie orientované na šířku by měly mít šířku v rozmezí 800 - 1600 bodů (pixelů). Tyto rozměry jsou nejběžnějšími obrazovkovými (CRT monitory a LCD) rozlišeními s poměrem stran 4 : 3, se kterými se doma nebo v práci na svých počítačích nejčastěji setkáte: 800 x 600 nebo 1024 x 768 nebo 1280 x 960 (1280 x 1024) nebo 1600 x 1200. To je také jeden z důvodů, proč jsme dali do pravidel určité rozměrové limity - aby se vaše fotografie na webových stránkách všem co nejlépe zobrazovaliy

b) Fotografie orientované na výšku by měly mít výšku v rozmezí 600 - 1200 bodů (pixelů). V tomto případě se šířka fotografií bude podstatně lišit od "ležatých" fotografií - bude o dost menší, než u fotografií patřících pod bod a), viz výše.

Většině fotografií také pomůže, když je před konečnou úpravou ořízneme tak, aby dojem byl mnohem výraznější.

Jak oříznout fotografii na správný poměr stran a správnou velikost?

Oříznutí tomuhle obrázku významně pomůže

Ve většině fotoeditačních programech najdete tlačítko či příkaz s názvem "OŘEZ", "OŘÍZNUTÍ", popř. anglické "CROP". Pokud máte program Zoner Photo Studio, pokračujete následujícím způsobem: Vyberete tuto možnost (1), nastavíte poměr stran (2), kurzorem si označíte první roh (3) ořezu a následně na druhé straně druhý roh (4) ořezu. Potom už stačí jen kliknout na tlačítko (5) "Oříznout"

Spousta digitálních fotoaparátů však nepořizuje snímky s tímto poměrem stran, ale s obvyklým 3 : 2, případně někdy 16 : 9, nebo i s jinými poměry stran. Takže pouhé zmenšení rozměrů do požadovaného limitu by nemuselo stačit.

Může se také stát, že fotografie z vašeho mobilu nebo fotoaparátu se vám bude líbit taková, jaká je, a nebudete ji chtít nijak upravovat - ořezávat kvůli poměru stran apod.

Pokud fotografie orientované na šířku budou mít menší výšku než je doporučená, nic se neděje, je to také v pořádku. Na druhou stranu, pokud se vám bude líbit formát zcela jiný než běžný a uděláte si výřez podle libosti, je to opět správné. Rozhodně ale nelze překročit vodorovný rozměr 800 až 1600 bodů a svislý rozměr 600 až 1200 bodů.

Takže zbývá vaši fotografii pouze zmenšit na požadovaný rozměr. Ve většině fotoeditačních programů se to provádí přes příkaz, ev. tlačítko, "ZMĚNA ROZMĚRŮ". Pokud máte program Zoner Photo Studio, můžete použít klávesovou zkratku Ctrl + E a podle toho jestli máte fotku na šířku nebo na výšku zadáte do příslušného políčka hodnotu nepřesahující limit a stiskněte tlačítko OK. Nezapomeňte mít zaškrtnuté políčko "zachovat proporce" a také fotografie raději zmenšovat než zvětšovat - při zvětšení viditelně klesá kvalita fotografie.

Brzy uveřejníme další rady, které vám mohou pomoci vyhrát v naší foto a videosoutěži!

Fotografii horské gorily do fotosoutěže nelze přijmout - i když je pěkná
autor: davn
Spustit audio
Projekt Odhalení