Jak to bylo s Messy

26. duben 2007

Samicí, ke které se bude v následujících dnech a týdnech stále častěji obracet zájem veřejnosti, je Messy. Základní informace o jejích životních peripetiích jsme již na těchto stránkách uvedli a zmínili jsme i naději, že se brzy připojí ke gorilí rodině v pražské zoo. Odpověď na otázky ZDA? a KDY? zatím neznáme, ale snad se to od odpovědných pracovníků pražské a královédvorské zoo brzy dozvíme.

Podívejme se blíže na poslední dny Messy před nedávným převozem do Zoo Dvůr Králové, kde dnes dělá spolu se svou souputnicí Minouche společnost samci Tadaovi. Podrobnou informaci najdeme na webu Zoo Londýn, kde obě samice dříve žily. Převoz Messy do České republiky byl doporučený hlavně proto, aby se mohla zařadit do chovného programu. Před odjezdem byla podrobena celkové zdravotní prohlídce.

Prohlídka odhalila neznámé abnormality na plicních lalocích. Obavy veterinářů přiměly celý tým ošetřovatelů k tomu, aby uskutečnil další, ještě podrobnější vyšetření před případným odjezdem do Dvora. Převážet nemocnou gorilu by bylo příliš riskantní.

Vyšetření Messy

Gorilí plíce jsou svou strukturou velmi podobné lidským. Proto byli na vyšetření přizváni lékaři - specialisté na léčení plicních nemocí, Anthony Gough-Palmer a Caroline Allum z Royal Free Hospital. Jejich úkolem bylo gorilu zrentgenovat a provést ultrazvukový sken hrudníku.

Jak se prováděla anestezie

Uspat Messy nebylo zcela snadné zejména proto, že ačkoliv již několik týdnů měla naordinovanou přísnou dietu, stále ještě měla vysokou nadváhu. Kvůli zmírnění traumatu z nezbytného veterinárního zásahu ošetřovatelé a tým veterinářů připravovali Messy, aby si nechala dát uspávací injekci do přední končetiny. To je mnohem jemnější zásah, než když musí veterinář použít uspávací šipku, vystřelenou z pušky nebo foukačky.

Veterinářka Tai Strike

Aby se Messy před zákrokem zklidnila, veterináři jí podali v jejím oblíbeném jogurtu premedikaci. Poté Messy klidně nabídla ruku a veterinářka Tai Strike jí mohla bez problému injekčně aplikovat anestetikum. Během několika minut Messy usnula a byla přemístěna na ošetřovnu.

Zde bylo okamžitě zahájeno rentgenologické vyšetření. Snímky byly provedeny z několika stran. Následovalo vyšetření ultrazvukem. Ani jedno z vyšetření u Messy neobjevilo žádné abnormality. To, co vypadalo jako neznámá tělesa na plicích, byly podle lékařů jen tukové polštáře, které u lidí nejsou dosud známé. Budou zřejmě specifické pro gorily.

Rentgen plic

Odjezd Messy

Veterináři i ošetřovatelé byli nadšeni, že Messy je zdravá, a tím pádem schopná převozu do České republiky. Ten byl záhy realizován a dnes je Messy v Zoo Dvůr Králové. Jaké budou její další osudy, zatím nevíme.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení