Jak to bude s mládětem Kamby?

1. březen 2007

Pořádek musí být. A to platí do písmene i o pavilonu goril. Nemáme ovšem tentokrát na mysli vlastní úklid, ale pořádek v administrativě. Narazili jsme totiž na jednu zdánlivě nepodstatnou otázku, na kterou jsme sami nedokázali odpovědět. Komu bude patřit Kambino mládě?

Odpovědět skutečně není tak snadné. Protože Richard je v majetku pražské zoo, zatímco Kamba - i když žije v Praze - je neustále v majetku Zoo Dvůr Králové. O vyřešení záhady jsme požádali ředitelku královédvorské zoo Danu Holečkovou:

"Pokud se zvířata deponují za účelem rozmnožování, tak je vždycky dobrým zvykem dopředu stanovit v deponační smlouvě, jak se budou dělit mláďata. V tomto případě je to stanoveno tak, že první odchované mládě jednoho pohlaví náleží Zoo Dvůr Králové podle matky, což je obvyklé, druhé pak pražské zoo. Takže kdyby se nám podařilo odchovat například dvě holčičky za sebou, tak první bude dvorská a druhá pražská."

A máte už připraveno nějaké jméno pro očekávané mládě?

"Nerada bych předbíhala. Nejdůležitější je, aby to mládě bylo v pořádku, aby byla zdravá Kamba a vše probíhalo v klidu a pohodě. Na hledání jména je opravdu dost času. Nicméně jsme se s ředitelem pražské zoo Petrem Fejkem dohodli, že to budeme vzájemně konzultovat. Určitě bychom využili ankety, kterou připravil Český rozhlas Leonardo. Pokud tam bude nějaké pěkné jméno, které by vystihovalo jak osud goril, tak zároveň jejich budoucnost, určitě bychom se rádi inspirovali."

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení