Irsko - keltská mytologie i oddanost katolické církvi

20. srpen 2011

Irsko je v rámci Evropy výjimečné hned z několika důvodů: má nejrychleji rostoucí počet obyvatel, nejvíc tam prší, nežijí tam žádní hadi a nejvíc tam lidé chodí do kostela. A právě tato zvláštnost je důvodem, proč si vzal Jakub Šiška Irsko na mušku v dalším dílu našeho prázdninového putování Evropou.

Většinu území Irska pokrývají louky a vřesoviště. Původní listnaté lesy zaujímají pouhých 5% rozlohy ostrova. Překvapivě tam ale najdeme myrty a vavříny, které jinak rostou především ve středomoří. Daří se tam i různým skřítkům a duchům, které odkazují na původní keltské náboženství. O něm toho hodně víme nejen z archeologických vykopávek, ale i z mnoha dochovaných legend, prozrazuje Pavel Hošek z evangelické teologické fakulty UK.

Pavel Hošek: „Jsou to příběhy a legendy, které zaznamenali mniši, tedy Keltové, kteří už přijali křesťanskou víru, ale považovali slavné příběhy keltské minulosti za tak vzácné a inspirující, že je chtěli zachovat pro paměť budoucích generací. A tato literární, příběhová stránka keltského duchovního dědictví je nejznámější a nejbohatší. Například proslulý kouzelník Merlin, tedy keltský Druid, je posledním mohykánem a symbolem předání duchovní vlády od keltského pohanského náboženství nastupujícímu křesťanství.“

Irsko dnes patří mezi nejzbožnější země Evropy. Ke katolické církvi se hlásí přibližně 90% obyvatel a i přes pokles uplynulých let je návštěvnost bohoslužeb stále vysoká - kolem 50%. Církev je v Irsku také z našeho pohledu velmi konzervativní - sotva bychom tam našli např. bojovníky proti celibátu nebo zastánce kněžského svěcení žen. Proč tomu tak je, nad tím se zamýšlí publicista Alexander Tomský.

Irsko, Dublinský hrad

Alexander Tomský: „Katolické země, jako např. Litva, Polsko, Portugalsko a Španělsko jsou na okraji Evropy. A tím, že jsou velmi katolické, tak jsou i konzervativní. Ona teoretická stránka katolicismu vzniká v zemích, které se musejí potýkat s ateisty nebo protestanty. V těchto zemích to není nutné. Tam zbožnost převládá natolik, že žádná experimentální teologie nemá šanci.“

Že náboženství má v irské společnosti mimořádně silné postavení, o tom svědčí například skutečnost, že v zemi je zakázáno rouhání. Nejde o přežitek z minulosti, ale o zákon, který začal platit 1. ledna loňského roku. Zveřejnění nebo vyslovení výroků, které jsou ostře urážlivé vůči jakémukoli náboženství, se trestá pokutou až 25 000 eur. Zatím není znám případ, že by byl někdo za tento delikt odsouzen, přesto zde vliv katolické církve jasně patrný.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio

Více z pořadu