Hra v mobilním telefonu pomáhá gorilám

23. květen 2008

Na webových stranách organizace Flora and Fauna International (FFI) je k dispozici hra, která je určena zdarma ke stažení pro uživatele mobilních telefonů. Ochránci přírody doufají, že by mohla pomoci ohroženým horským gorilám ve Rwandě.

Hra se jmenuje Silverback a její první verze byla vytvořena v roce 2003. Nyní si ji můžete zdarma stáhnout do svého mobilu. Zároveň ale FFI doufá, že lidé při návštěvě jejích webových stran podpoří stávající projekty alespoň symbolickou částkou 5 liber.

Náplní hry je prožít gorilí život v přirozeném prostředí národního parku Volcanoes na severu Rwandy. Hlavním tvůrcem hry je Ken Banks, který nápad právě za podpory FFI realizoval. Nechtěl vytvořit hru podobnou Donkey Kong nebo hrám, kde gorily pronásledují lidi nebo jim nějak škodí. Hra je naopak vybudována na zcela reálných základech. Simuluje život horských goril ve volné přírodě a klade si za cíl lépe informovat veřejnost o jeho těžkostech. Zábavným způsobem ukazuje příčiny ohrožení goril v této problematické oblasti a obtížnost jejich ochrany.

V národním parku je velmi těžké zajistit gorilám klidný život bez ohrožení. Už samotné požadavky zvětšující se lidské populace na hranicích parku přinášejí velkou zátěž na tropický deštný les. Vzrůstá spotřeba dřeva na stavbu i jako paliva, problémem je nedostatek vody a zemědělské půdy, roste poptávka po masu lesních zvířat. Pro představu, ve Střední a Západní Africe je každoročně uloveno 3-5 miliónů tun masa divokých zvířat. V současnosti je situace navíc zkomplikována válečným konfliktem, kdy práce ochranářů je téměř nemožná. Gorilám se tedy nedostává pomoci, kterou by potřebovaly.

Horská gorila

Hra se pokusila reflektovat všechny tyto tlaky, které působí na deštný les i na zvířata. Hráč se nejprve jako gorilí mládě ztratí a musí najít svoji rodinu. Na dalším stupni vývoje musí odrazit útok konkurenčního samce, najít si družku, založit vlastní rodinu, vést ji do bezpečí, vyvarovat se setkání s pytláky a neupadnout do pastí.

Záměrem je lidi provést životem horské gorily, aby se podívali na lidské činnosti z pohledu tohoto zvířete. Podle kritiky se tento cíl opravdu podařil, díky hře jsou uživatelé skutečně vtaženi do tvrdé reality gorilího života. "Hra má sílu změnit lhostejné lidi na velmi angažované. Takové, kteří chtějí skutečně investovat čas a peníze na záchranu goril, spíše než jen zvítězit s roztomilou gorilkou o velikosti pár pixelů ve virtuálním světě nástrah."

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení