Hora křížů v Litvě

3. říjen 2009

Každá země má své poutní místo. Místo opředené tajemstvím, mystikou i Boží přítomností. V Litvě se toto místo jmenuje Hora křížů. Umělý pahorek, na kterém najdete tisíce křížů, které tam donesli a zanechali poutníci.

První kříže se na toto místo dostaly v polovině 19. století. Měly připomínat oběti polského listopadového povstání z roku 1831, které tam byly pohřbeny. Litevský redaktor Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Valentinas Mite Horu křížů navštívil několikrát.

"Ten kopec se sice jmenuje Hora křížů, ale já bych mu dal jméno Kopec Ztracených nadějí. Lidé si na Boha vzpomenou, jen když mají potíže nebo se jim něco v životě nedaří. To je okamžik, kdy si na Boha vzpomenou."

Hora křížů v Litvě

A to jsou okamžiky, kdy se vydají se svými prosbami na pouť a na Hoře křížů zanechají kříž se svou prosbou a přáním.

"Znám jednoho člověka, který nesl svůj kříž na Horu křížů až z Vilniusu. Odtud je to 180 kilometrů a on nesl opravdu velký kříž. A ještě jedna věc - nejsou tam jen kříže z Litvy, ale z celého světa. Viděl jsem i kříž z České republiky."

Hora křížů v Litvě

Před šestnácti lety navštívil Horu křížů papež Jan Pavel II., který místu věnoval dřevěnou sochu Krista. Horu křížů hlídají řádoví bratři, a to z jednoho prostého důvodu, aby mohli včas uhasit možné požáry dřevěných křížů. V minulosti se komunisté, ještě v době, kdy byla Litva součástí Sovětského svazu, pokusili kopec srovnat se zemí. Představoval pro ně nežádoucí náboženský a národní symbol. Poprvé poslali na Horu křížů buldozery v roce 1961, jenže lidé přinášeli své kříže znovu a znovu, až tehdejší režim svůj boj o zničení tohoto místa po roce 1985 nakonec vzdal.

"Ano, to udělali několikrát. Jednou přijeli s buldozery, podruhé ničili kříže, protože to nebyl socialistický realismus. Často tam byly cesty zavřené, místo hlídala KGB a zakazovali stavět nové kříže," říká litevský redaktor Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Valentinas Mite.

Hora křížů v Litvě

Hora křížů je tedy nejenom křesťanským poutním místem, ale také symbolem odporu Litevců vůči totalitnímu sovětskému režimu.

Fotografie redaktora RFE/RL Valentinase Mite z Hory křížů najdete ZDE

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu