Hledá se náhradní matka pro mládě Bolo

14. duben 2008

V prosinci minulého roku se manažer záchranné stanice v Limbe doslechl o nalezeném mláděti, pro které se akutně sháněla náhradní matka. Rodina malé gorily byla vyvražděna a mládě se mělo stát zdrojem výdělku pro pytláky. Díky aktivitě mnoha lidí se ale místo toho mládě dostalo k náhradní matce a také do těsné blízkosti početné rodiny.

Těsně před Vánoci se ředitel Limbe Wildlife Center Felix Lankester dozvěděl o nálezu gorilího mláděte, které v městečku Batouri ve východním Kamerunu odebral pytlákům ministr zemědělství Adjibolo. Pytláci mládě drželi v bídných podmínkách a pokoušeli se ho prodat na černém trhu. Vzhledem k tomu, že nebyly dostupné žádné informace o jeho rodině, nezbývalo než gorilku předat do péče veterinářů.

Situace vyžadovala rychlé činy. Dlouhodobé průtahy s umístěním zvířete by totiž mládě jen a jen stresovaly. Pracovníci veterinární základny CWAF (Cameroon Wildlife Aid Fund) proto okamžitě vyrazili do Batouri a převezli mládě do Yaoundé (hlavního města Kamerunu, v jehož blízkosti leží záchranná stanice CWAFu). Tam ho také pojmenovali. Adjibolo (nebo jen zkráceně Bolo) zdědil jméno po svém zachránci. Ke zdárnému růstu a vývoji mu však stále ještě chyběla matka.

Ve stanici CWAFu nebyly pro mládě vhodné samice, a tak se ošetřovatelé společně s Felixem Lankestrem dohodli, že umístí mládě k náhradní samici v Limbe. A tak poté, co se Bolo z šoku trochu vzpamatoval, stěhoval se na západ Kamerunu do Limbe Wildlife Center. Zde s novým domovem nezískal jen náhradní matku, ale i 11člennou rodinu.

Ošetřovatelé museli pečlivě zvážit, která ze samic bude nejlepší kandidátkou na náhradní matku. Její role nebude totiž vůbec jednoduchá, zvláště pak s ohledem na úkony, které bude muset zvládnout. Předpokladem je to, že musí být schopná vytvořit si k mláděti mateřské pouto, zvyknout si na jeho neustálou přítomnost a hlavně poslouchat pokyny ošetřovatelů. Mládě je totiž uměle odkojováno a ošetřovatelé ho denně krmí stravou "z flašky". Doufají, že po sblížení bude samice - náhradní matka - schopna mládě krmit sama. Mateřské mléko nemá, a tak se musí naučit skrze mříže přijmout od ošetřovatelů láhev a sama ji mláděti přikládat k ústům.

O tom, jak celý "konkurz na matku" dopadl, Vás budeme v nejbližší době informovat.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení