Gorily horské hledají své online přátele

2. říjen 2009

Jsem chlupatý. Jsem samec ohroženého zvířecího druhu - gorily horské. Jsem Muhozi a chci se stát Tvým přítelem. I s takovou žádostí o přátelství se můžete setkat v rámci sociálních sítí jako je Facebook nebo Twitter. Úřad pro faunu a floru v Ugandě UWA (Uganda Wildlife Authority) totiž spustil novou kampaň s názvem Friend a Gorilla (Spřátel se s gorilou), jejímž hlavním cílem je přinášet informace o životě ohrožených goril horských a přispět k jejich ochraně.

Na celém světě žije něco málo přes 700 goril horských, v Ugandě jich je téměř polovina. Největší část obývá národní park Bwindi, kde se pohybuje i několik již habituovaných (na lidskou přítomnost přivyklých) skupin goril horských. A to je důvod, proč právě sem každoročně jezdí tisíce turistů. Přestože zájezd za gorilami není nikterak levnou záležitostí, UWA jen stěží dokáže vyhovět všem zájemcům o setkání s těmito velikány. Vzhledem k obrovské poptávce a potřebě mezinárodní pozornosti k tomuto ohroženému druhu se rozhodla UWA vytvořit interaktivní webové stránky Friend a Gorilla a zpřístupnit tak vzdálené lokality národního parku Bwindi a jeho obyvatele internetovým uživatelům prostřednictvím webových kamer.

Návštěvníci webu se tak mohou setkat s gorilími rodinami přímo ze svých domovů. Navíc, jak prozradil Thomas Slater, ředitel gorilího webu, "uživatelé internetu se mohou prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru spřátelit s jakoukoliv gorilou ze sedmi habituovaných skupin." Za symbolický poplatek minimálně 1 USD si vybraného samce, samici nebo mládě zkrátka přidají mezi své přátele v sociálních sítích. Každý, kdo se tímto způsobem rozhodne zapojit do projektu Friend a Gorilla, bude pravidelně informován o detailech ze života své gorily. Navíc bude mít možnost vypravit se virtuálně na procházku pralesem, sledovat na mapě pohyb gorilí rodiny nebo pročítat blogy pralesních strážců. Jak uvedl šéf ugandského úřadu pro divokou faunu a floru (UWA) Moses Mapesa Wafula, "jednodolarovým poplatkem navíc každý přispívá na záchranu těchto ohrožených primátů."

Portrét samice Kashundwe

Gorily horské ohrožuje stejně tak jako gorily nížinné zvláště působení a činnost člověka. Přirozené životní prostředí goril je ničeno ilegální těžbou dřeva a také válečnými konflikty. I tyto gorily jsou loveno pytláky pro maso. Ačkoliv gorily horské jsou ohroženým druhem, UWA zaregistroval růst jejich počtu o 12 procent. Z velké části je to zásluhou ozbrojených strážců, kteří chrání prales a jeho obyvatele. A právě na podporu těchto strážců pralesa by měly jít i vybrané peníze v rámci kampaně Friend a Gorilla.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení