GORILÍ POHÁDKY DORAZILY DO CÍLE

19. listopad 2008

Pražská gorilí rodina si získala děti z kamerunských škol Kamerunské děti dostaly dárek - pohádky o pražských gorilách v angličtině a francouzštině. Na počátku října opustila loď plná pohádek Českou republiku a po více jak měsíčním putování po moři konečně dorazila do cíle - do Kamerunu.

Ve stejnou chvíli dorazil do Kamerunu autor pohádek Miroslav Bobek spolu s redaktorkou Českého rozhlasu Leonardo Janou Jirátovou. Pomáhají nejen s distribucí knížek, ale také sledují zájem místních školáků o gorilí příběhy. Úsměvy na tvářích, a to nejen dětí, ale i jejich učitelů, jsou jasným důkazem, že knížky splnily svůj účel.

00817527.jpeg

Samotné distribuci knih předcházel slavnostní křest gorilích pohádek, který proběhl 14. listopadu v kamerunské záchranné stanici Limbe Wildlife Centre, která je určena výhradně pro záchranu goril a jiných primátů. Simone de Vries z tohoto centra předčítala během křtu ředitelům místních škol o příchodu Kamby do pražské zoo. "K mému překvapení všichni pozorně poslouchali a kameraman státní televize založil další kazetu," uvedl Miroslav Bobek.

Jeden z ředitelů kamerunských škol neváhal ocenit originalitu projektu slovy: "Výborný nápad! Nemáme totiž téměř žádnou příležitost poznat zvířata, která žijí vedle nás." Toto byl přesně jeden z cílů celého projektu Odhalení. Pomáhat ochraně goril ve volné přírodě také vzděláváním místního obyvatelstva.

Při prezentaci knihy v Batoke Highschool ošetřovatel goril z Limbe Wildlife Centre a zároveň učitel ekologické výchovy Glenn vysvětluje 140 žákům rozdíly mezi opicemi a lidoopy. Neustále přitom využívá aktivitu žáků a z učení se postupně stává show. "Když čte naše gorilí pohádky, každou chvíli četbu přeruší a něco dětem vysvětlí. Pak si některé z nich zavolá a společně předvádějí, jak si gorily čistí srst, jak mezi sebou komunikují a podobně," vysvětluje Miroslav Bobek.

Glenn při čtení ukázek z knížky gorilích pohádek

Pohádky vybrané z knížek Moja a páv a Moja, Tatu a tiplíci se v Kamerunu setkávají opravdu s velkým nadšením. Projekt je financován z konta Odhalení, na které přispěli všichni, kdo si zakoupili knížky, DVD a další produkty s gorilí tématikou.

Miroslav Bobek s dětmi ve škole
Spustit audio
Projekt Odhalení