GORILÍ POHÁDKY A PÍSNIČKY V PODÁNÍ LUCIE BÍLÉ

21. únor 2008

Slavná gorilka Moja je hlavní hrdinkou CD, které namluvila a nazpívala Lucie Bílá. Výtěžek z prodeje pomůže ochraně goril ve volné přírodě.

"Jsem vděčná Mirkovi Bobkovi za krásné texty," říká Lucie Bílá, pro kterou gorilí pohádky znamenaly novou výzvu. Vystupuje v nich v roli mámy, vyprávějící pohádky na dobrou noc, a současně coby Moja zpívá rozverné písničky.

Na CD se dále podíleli Václav Noid Bárta, který složil a natočil hudbu, režisér Jan Jiráň a částí textů Tereza Šefrnová. Autorkou titulní ilustrace je Iva Hüttnerová. Nahrávky vznikly loni na podzim v Otvovicích a vydavatelem je společnost EMI.

CD má titul Moja a páv, oproti stejnojmenné knize však obsahuje i zcela nové příběhy. Moja se setká nejen s pávem, ale s mravenci, vrabcem nebo ježkem, nalezne velkou kamarádku v babičce Kambě, podstoupí velmi nebezpečnou zkoušku a nakonec se jí splní její největší přání.

"Snad se splní i moje přání, aby naše pohádky a písničky přinesly radost dětem a současně pomohly gorilám," dodává Lucie Bílá, která do tohoto projektu vstoupila bez nároku na odměnu.

"Ve volné přírodě žije asi 100 000 goril nížinných. Rozloha pralesů, jež obývají, se však neustále zmenšuje a gorily jsou přes veškeré zákazy stále loveny pro maso. Jejich mláďata pytláci chytají a prodávají. Proto se i my prostřednictvím projektu Odhalení snažíme podpořit jejich záchranu v přirozeném prostředí," uvádí autor projektu Odhalení Miroslav Bobek.

V portfoliu produktů projektu Odhalení novému CD předcházely např. DVD Odhalení - Nové příběhy, knihy Odhalení či Proč nehladit ježka nebo 2DVD Odhalení - Trochu jiná reality show. V březnu tohoto roku do edice přibude další knížka populárních gorilích pohádek Moja, Tatu a tiplíci.

Zároveň jsou připravovány dvě knížky gorilích pohádek (v angličtině a francouzštině), určené pro kamerunské děti. Měly by v nich vzbudit zájem o ochranu přírody a ohrožených živočišných druhů.

autoři: Miroslav Bobek , Petra Hanzelková
Spustit audio
Projekt Odhalení